Logo vierklank.nl
 Duizendpoot Anneke Iseger is de auteur van de komische thriller.
Duizendpoot Anneke Iseger is de auteur van de komische thriller.
Kunst & Cultuur

Steeds Beter brengt komische thriller

Dunne Muren is de titel van de komische thriller die toneelvereniging Steeds Beter op 10, 11 en 12 november in Het Lichtruim opvoert. Het stuk is geschreven door Anneke Iseger en wordt geregisseerd door Henri Nap.

door Guus Geebel

Nadat Anneke Iseger een aantal kinderstukken had geschreven wilde zij een paar jaar geleden wel eens iets spannends schrijven en dat werd Dunne Muren. 'Ik ben gewoon begonnen en had nog geen idee hoe het af zou lopen. Op een gegeven moment ging het lopen als een trein en klopte het allemaal.' Het stuk is drie jaar geleden uitgegeven door Toneeluitgeverij Grosfeld. Anneke heeft al ruim twintig toneelstukken geschreven. 'Bijna altijd komedies, want er is al genoeg ellende in de wereld. De laatste tijd schrijf ik vooral eenakters en seniorenstukken want daar is veel behoefte aan.' Ze heeft net weer drie nieuwe eenakters geschreven.

Verrast
'De leescommissie binnen Steeds Beter besloot dit keer een komische thriller op te voeren. De regisseur kreeg drie stukken te lezen waaronder Dunne Muren. 'Hij koos daarvoor en daar was ik heel blij mee. Eindelijk eens een avondvullend stuk van mij.'  De toneelvereniging is in het voorjaar met de repetities begonnen. Het stuk heeft drie bedrijven en er spelen vijf vrouwen en drie mannen in mee. In het stuk verdwijnt Irene spoorloos na een korte logeerpartij bij haar oudere zus. De politie wordt erbij gehaald en vanaf dat moment staat haar leven op zijn kop. Irene blijkt heel anders te zijn dan ze dacht. Er worden moorden gepleegd, er is sprake van een gigantische erfenis, principes worden overboord gegooid en er is ook nog liefde in het spel. Kortom een spannende thriller met veel komische momenten. De rode draad in het stuk wordt gevormd door twee Utrechtse vrouwen die in alle bedrijven voorkomen. Anneke is blij verrast door de vorm die de regisseur aan het stuk heeft gegeven. 'Ikzelf dacht aan een decor met twee kamers. Henri Nap laat het hele podium twee kamers voorstellen, wel met elk een eigen voordeur.'

Schrijven
Anneke Iseger werd in Leeuwarden geboren maar kwam al op jonge leeftijd naar De Bilt. Ze werd onderwijzeres en heeft enkele jaren voor de klas gestaan. 'Schrijven is altijd mijn passie geweest. In 1985 deed ik mee aan een schrijfwedstrijd. Mijn verhaal over mijn toen zevenjarige zoon Wouter kwam in een boekje te staan en was voor een verslaggever van de Biltse Post aanleiding voor een interview. Hij vroeg mij enige tijd later of ik zin had zijn werk voor de krant over te nemen omdat hij ging stoppen. Zo begon in 1988 mijn baan als verslaggever van de Biltse Post en later de Biltse- en Bilthovense Courant, wat nu de Biltsche Courant is.' Anneke stopte daar afgelopen voorjaar mee, maar niet omdat ze het zat was. Naast de krant was zij nog actief op heel veel terreinen.

Activiteiten
Anneke begon ruim tien jaar geleden theaterstukken te schrijven. Ze schreef stukken voor kinderen, voor senioren en eenakters, die ook door andere gezelschappen worden gespeeld. Begin vorig jaar werd Steeds Beter met de door Anneke geschreven eenakter Een Bloedstollend Slot winnaar van het jaarlijkse Eenakterfestival in Baarn. Anneke begon in 1994 met toneelspelen bij Steeds Beter. Toen mijn overbuurman vroeg of ik zangeres wilde worden bij zijn band Promotion heb ik dat ook gedaan. Ik speelde ook nog contrabas bij de KBH. Er kwamen telkens nieuwe dingen bij. Samen met pianist Ignace de Jong verzorgt zij maandelijks een liedjesprogramma voor ouderen in woonzorgcentrum Weltevreden. Na haar vertrek bij de krant is Anneke gevraagd gastvrouw te worden in Het Lichtruim en dat doet ze inmiddels. Voor haar vele activiteiten ontving zij in 2009 een Koninklijke onderscheiding. Anneke is daarnaast ook nog oppasoma voor drie kleinkinderen.

Kaarten
Toneelvereniging Steeds Beter voert de komische thriller Dunne Muren op in Het Lichtruim, Planetenplein 2 Bilthoven. Vrijdag 10 en zaterdag 11 november is de aanvangstijd 20.00 uur en zondag 12 november 14.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar bij Tobaccoshop Henk Hillen in winkelcentrum Planetenbaan en bij Bruna aan de Julianalaan in Bilthoven. Reserveren kan bij  secretariaatsteedsbeter@gmail.com, of telefonisch 030-2291021. 

Meer berichten