Klaas van der Valk: 'Bij een goed gesprek hoort een goed glas wijn'.
Klaas van der Valk: 'Bij een goed gesprek hoort een goed glas wijn'.

Ondernemers steunen ondernemersverkiezing

Algemeen Algemeen

Wijn, horeca en kunst. Drie ondernemers spreken over het belang van ondernemen, de award voor de Biltse Ondernemer van het Jaar (BOvhJ) en wat hen samenbrengt.

Marcel Kerkmeester is directeur van LFE uit Maartensdijk, een bedrijfsnaam die in de Nederlandse wijnwereld een begrip is. ALDI, Van der Valk hotels en KLM zijn een paar van de vele partijen die LFE als klant heeft. Klaas van der Valk werd nota bene geboren in het Van der Valk hotel De Biltsche Hoek waar hij sinds 1980 de directie voert. Beeldend kunstenaar Luigi Amati (77) woont sinds 1965 in Nederland en is de maker van de awards die op 29 november a.s. voor de zesde keer worden uitgereikt. Alle drie zijn zij bijzonder enthousiast over het project.

De wijn
LFE vertegenwoordigt ruim 40 wijnproducenten en was zelf in 2011 winnaar van een BOvhJ award. Sindsdien is Kerkmeester een trouwe sponsor van het evenement. 'Wij steunen dit initiatief van harte' zegt hij. 'Het was fantastisch destijds zelf te winnen, want het bracht ons een stapje dichterbij onze ambitie: het beste wijnbedrijf van Nederland te zijn. Ook onze internationale leveranciers vonden het geweldig.'

De hotelier
Van der Valk kent De Bilt als geen ander. Op twee jaar na, een zijstap naar Arnhem, is De Biltsche Hoek letterlijk zijn leven. Iedere ondernemer uit onze gemeente komt vroeg of laat bij hem over de vloer. Daarom aarzelde hij geen moment om sponsor te worden en verzorgt hij ook dit jaar weer de inwendige mens. 'Deze award heeft veel gedaan om ondernemen op de kaart te zetten' zegt hij. 'Dat is ook wel eens anders geweest, vooral bij de gemeente. Maar ook daar is de belangstelling voor het ondernemerschap sindsdien geweldig toegenomen. Ik zeg wel eens dat bewoners en bestuurders mede door deze award op ontdekkingsreis door hun gemeente zijn. Dat is een prima ontwikkeling.'

De kunstenaar
Amati werd 12 jaar geleden door de organiserende Lionsclub gevraagd de BOvhJ award letterlijk vorm te geven. Hij schiep een bronzen beeld in de vorm van een bol die gevormd wordt door mensen die elkaar omarmen, terwijl er boven hun hoofden vogels vliegen. 'Het stelt de kracht voor van samenwerking, terwijl de vogels de inspiratie en vooruitstrevendheid verbeelden', legt Amati enthousiast uit. Hoewel de awards identiek lijken, zijn ze dat niet. 'Dat komt door het ingewikkelde productieproces' benadrukt Amati. 'Ik gebruik de methode 'cire perdue', waardoor ieder beeld uniek wordt. Eigenlijk net zoals bij de winnaars van de awards: ze zijn allen ondernemer, maar ieder voor zich uniek'.

Hebben zij tips voor de organisatoren? 'Ga er vooral mee door' zeggen Kerkmeester en Van der Valk stellig, 'en zorg dat de ondernemers die het verdienen ook écht in het zonnetje gezet worden'. Amati hoopt dat hij zijn beeld nog eens in groter formaat mag maken om het op een centrale plek in de gemeente neer te zetten. Maar eerst gaan ze samen kijken wie op 29 november in de prijzen valt.  (Thomas Meyjes)