Biltse vo-scholen deelnemers aan Debatteren voor Scholieren

Algemeen Jeugd

Dit jaar nemen 124 vo-scholen uit heel Nederland deel aan de moeder der debattoernooien voor scholieren: het NK Debatteren voor Scholieren. Ook Werkplaats Kindergemeenschap en Het Nieuwe Lyceum komen in actie.

De leerlingen gaan op deze lustrumeditie het debat met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema's, waaronder immigratie, palmolie en of alcoholreclame verboden zou moeten worden. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij één van deze voorrondes aanwezig te zijn en deze topdebaters in actie te zien. 'Wie leert debatteren leert de ander beter te begrijpen én zijn eigen mening goed te verwoorden' aldus voorzitter Roderik van Grieken.

Succesformule
Het is het 20e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vinden plaats op het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, de derde voorronde op 1 december op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 20 januari 2018. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die net naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

Debatvorm
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat. Info op www.schooldebatteren.nl/nkscholieren