Vol enthousiasme rennen de kinderen hun rondjes over het schoolterrein om zoveel mogelijk geld te verdienen voor het muziekproject.
Vol enthousiasme rennen de kinderen hun rondjes over het schoolterrein om zoveel mogelijk geld te verdienen voor het muziekproject.

Muziekproject Muziek Op School

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

De basisscholen Martin Luther Kingschool en obs WereldKidz Kievit in Maartensdijk gaan de samenwerking aan met de plaatselijke Muziekvereniging Kunst en Genoegen om gedurende drie schooljaren twee seizoenen muziekonderwijs in de beide scholen te realiseren onder de naam MOS: Muziek Op School. Per schooljaar wordt in twee seizoenen (najaar - voorjaar) gewisseld van instrumenten.

Wilma Abels van Kunst en Genoegen en lid van het Projectteam van Scholen en Muziekvereniging is trots op wat er is gerealiseerd. 'Twee jaar geleden op een Open Dag van onze muziekvereniging werden we door ouders benaderd of het niet mogelijk was om muzieklessen te geven in Maartensdijk voor basisschoolleerlingen. De kinderen moesten toen voor muziekles naar de Muziekschool in Bilthoven. Dat was voor veel ouders niet mogelijk. We hebben de basisscholen benaderd en deze wilden meedoen met het muziekproject dat we speciaal voor basisscholen hebben ontwikkeld'.

Carrousel-les
Binnen het muziekproject krijgen dit les-jaar ca. 150 kinderen van onder- en bovenbouw van Martin Luther King- en Kievitschool muziekonderwijs binnen schooltijd. Het project gaat dit schooljaar in twee seizoenen draaien. Docent/dirigent John Leenders van Muziekvereniging Kunst en Genoegen laat de bovenbouwgroepen wisselend kennis maken met trompet, klarinet, dwarsfluit en diverse soorten slagwerk. Door het houden van carrousel-les hebben de kinderen zelf een keuze gemaakt voor het instrument dat zij de komende maanden nader willen leren kennen. De kinderen in deze muziekgroepen zullen per jaar 10 muzieklessen volgen. De muzieklessen zullen worden afgesloten met een optreden met het harmonieorkest in De Vierstee waarbij ouders, grootouders, broers en zussen en andere belangstellenden van harte welkom zijn.  

Op kleur spelen
Wilma Abels vervolgt: 'Voor de onderbouw is een ander concept ontwikkeld daar zullen de kabouter-, en piraten muziekgroepen gedurende acht lessen creatief en spelenderwijs in aanraking gebracht worden met muziek en zang. Hier worden bijvoorbeeld muziekinstrumenten met kleuren gebruikt zoals xylofoons met gekleurde klankplaatjes om 'op kleur' te kunnen spelen Ook voor deze groep komt er een eindvoorstelling'. Het project wordt gefinancierd door bijdragen van de beide scholen en de muziekvereniging. Ook de gemeente De Bilt heeft financieel bijgedragen aan het project. Voor deze gelden zijn de benodigde instrumenten aangeschaft. Dirigent John Leenders heeft zich als muziekdocent verbonden aan het project.

Muziekprojecten in Maartensdijk
Naast het schoolproject ' Muziek op School'  hebben de muziekschool De Bilt en Muziekvereniging Kunst en Genoegen de intentie uitgesproken om samen de drempel te verlagen voor een ieder die muziek wil blijven maken in Maartensdijk. Vanaf januari 2018 gaan docenten van de Muziekschool en van Muziekvereniging Kunst en Genoegen lokaal muzieklessen verzorgen in Maartensdijk. Hierover volgt nog nadere informatie.

Samenwerkingsovereenkomst
Op 1 november vond de start plaats van het Schoolproject MOS met een sponsorloop. Voor de start werd de samenwerkingsovereenkomst tussen beide scholen en Muziekvereniging Kunst en Genoegen getekend onder toeziend oog van wethouder van Cultuur Hans Mieras die al had laten weten het grote belang van muzikale ontwikkeling bij kinderen te onderschrijven. Als een soort starthandeling moest de wethouder het orkest dirigeren bij het spelen van een wals. Al heel snel bleek dat dirigeren ook een vak is ondanks de goede bedoelingen. Na de wals gedirigeerd door John Leenders kregen alle leerlingen voor de start van de sponsorloop een warming up van meester Jan van de Martin Luther Kingschool.

Sponsorloop
Ook met de sponsorloop wordt geld ingezameld voor het project. De leerlingen van beide scholen liepen een route die is uitgezet over en om het schoolplein. Via de stempelposten langs de route werd per kind bijgehouden hoeveel rondjes er zijn afgelegd. Tegenover elke ronde die de kinderen af weten te leggen staat een sponsorbedragje van ouders, grootouders etc. De organisatoren hopen volgende week een mooi eindbedrag voor het project bekend te kunnen maken .

De basisscholen WereldKidz Kievit en Martin Luther Kingschool en muziekvereniging Kunst en Genoegen starten met veel elan aan het MOS-project Muziek Op School. Tevens is dit een prachtige mijlpaal voor de muziekvereniging die volgend jaar zijn 95-jarig jubileum viert. Voor meer informatie zie www.Kunst-en-genoegen.nl

De samenwerkingsovereenkomst is getekend. V.l.n.r.: Jannie van Donkersgoed schoolleider WereldKitz Kievitschool, wethouder Hans Mieras, directeur Martin Luther Kingschool Arjan Dam, Projectleider Peter Abels en voorzitter muziekvereniging Kunst en Genoegen Nel Raven.