Restaurantweken 'Met je hart' weer van start

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Woensdag 1 november startte alweer de 5de editie van de restaurantcampagne Eet met je hart, in 9 restaurants in De Bilt. Vanaf dat moment rekent men gezamenlijk af met eenzaamheid onder ouderen.

Mijntje Bos is coördinator stichting Met je hart gemeente De Bilt: 'Trots zijn wij dat deze restaurants met ons de verbinding zijn aangegaan en blijven aangaan en samen met ons eenzaamheid onder onze ouderen op de kaart zetten. Met hun enthousiaste 'omarming' kunnen wij kwetsbare ouderen structureel verbinden en weer laten genieten van mooie ontmoetingen én nieuwe vriendschappen'.

Breed gedragen
Toen initiator en voorzitter Babs van Geel van stichting Met je hart 5 jaar geleden in haar woonplaats Utrecht een pilot startte om middels een restaurantcampagne geld in te zamelen voor de doelgroep, had zij niet kunnen bevroeden dat haar oproep tot verbinding zo een breed gedragen succes zou worden. Haar streven om de toenemende eenzaamheid onder ouderen een positieve impuls te geven heeft succes. Landelijk maakt men naast De Bilt en Utrecht ook in 18 andere gemeenten, in bijna 450 restaurants, een vuist tegen eenzaamheid.

Simpel en krachtig
Het concept van de restaurantcampagne Eet met je hart is even simpel als krachtig. De werking stoelt op een vrijwillige bijdrage van één euro per tafel, die wordt opgeteld bij de rekening van de gasten die genieten van een avondje-uit in een van de deelnemende restaurants. De opbrengst van de restaurantcampagne, die 6 weken duurt en jaarlijks terugkeert, wordt 100% besteed aan het duurzaam mogelijk maken van waardevolle ontmoetingen, kleinschalig en wijkgericht, voor ouderen die zich eenzaam voelen. Zo ontstaat een duurzaam contact, waaraan de deelnemers telkens weer zichtbaar veel plezier beleven. De stichting heeft in De Bilt een intensieve samenwerking met huisartsen en andere verzorgenden die in nauw contact staan met de ouderen.

Ambassadeurs
Per gemeente verbinden de ambassadeurs een quote aan de tafelkaartjes die de gasten in de restaurants onder ogen krijgen. In De Bilt zijn burgemeester Sjoerd Potters en Astrid Kersseboom de ambassadeurs. Burgemeester Sjoerd Potters: 'Eenzaamheid is een probleem van ons allemaal, dat we samen, lokaal en vooral met ons hart moeten aanpakken'. Astrid Kersseboom: 'Niets is zo gezellig als samen eten: genieten, van het gezelschap. Even aandacht hebben voor elkaar. Prachtig dat Met je hart dat mogelijk maakt'.

De volgende restaurants in De Bilt hebben zich verbonden aan stichting Met je hart: Brasserie Vink, Amis, De Witte Zwaan, Zebs, Eetcafé Joos, Van Miltenburg, Bu!ten, PK Bilthoven, Naast de Buren en Brasserie Le Nord in Bilthoven.