De ondertekening van de overeenkomst. V.l.n.r. Jack Versluis, Anne Brommersma en Jan Maurits De Beij.
De ondertekening van de overeenkomst. V.l.n.r. Jack Versluis, Anne Brommersma en Jan Maurits De Beij.

Overeenkomst burgerhulp bij hartstilstand

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

In het gemeentehuis tekenden maandag 30 oktober wethouder Anne Brommersma, RAVU-directeur Jack Versluis en voorzitter Jan Maurits de Beij van Stichting Hartslag De Bilt een samenwerkingsovereenkomst. Daarmee krijgt burgerhulpverlening bij hartstilstand in de gemeente De Bilt samenhang.

HartslagNu is het oproepsysteem waarmee vrijwilligers in de omgeving via de mobiele telefoon een oproep krijgen om in afwachting van de komst van een ambulance iemand met een acute hartstilstand te gaan reanimeren. De eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Wethouder Brommersma stelt het vooral op prijs dat het initiatief van bewoners zelf is gekomen. Zij overhandigt Jan Maurits de Beij een afbeelding van een AED apparaat dat buiten bij het gemeentehuis opgehangen gaat worden. 'Er hangt er al een binnen, maar dit is een extra AED.' Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat met een elektrische schok het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Directeur Jack Versluis van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) vertelt dat de regio Utrecht voortrekker is bij eerste hulp bij hartstilstand. 'In wijken kunnen bewoners het snelst ter plaatse zijn, daarom is burgerparticipatie heel belangrijk. Dat heeft zich ook bewezen. Direct ingrijpen verhoogt de levenskans landelijk met 25 procent. Hier is het 28 procent en we willen naar 35 procent. De eerste zes minuten kunnen levensreddend zijn.'

Dekking
Het initiatief voor Stichting Hartslag De Bilt kwam tot stand nadat een inwoner van De Leijen bij de wijkraad zijn bezorgdheid kenbaar maakte over het ontbreken van een AED apparaat in de wijk. Wijkcontactambtenaar Gerard Kosterman vertelt dat de wijkraad hem toen vroeg of hij er iets mee wilde doen. 'Ik kaartte het aan, maar de mensen van de stichting hebben zelf de kar getrokken.' Jan Maurits de Beij: 'De stichting Hartslag De Bilt gaat het samen met de gemeente en de RAVU faciliteren. De burgers die het kunnen gaan het uitvoeren. Er zijn al veel mensen die het vanuit hun functie of beroep kunnen toepassen. Er waren al eerder initiatieven om dit te organiseren en er was dus al het nodige voorwerk gedaan. Inmiddels zijn tien AED's aangemeld en staan ruim 250 mensen ingeschreven bij de gemeente als hulpverlener. Dat nog voordat er enige werving gedaan is. De Hartstichting heeft 18 AED buitenkasten geschonken en met 24 apparaten is al een forse dekking in de gemeente.' Een van de aanwezigen vertelt een persoonlijk reddingsverhaal door reanimatie. 'Het levende voorbeeld van de noodzaak', zegt wethouder Brommersma..         

Aanmelden
Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED's zijn. Wie burgerhulpverlener wil worden en beschikt over de juiste opleiding kan zich aanmelden via de website www.hartslagnu.nl. Via deze site kunnen ook eigen AED's beschikbaar gesteld worden voor hulpverlening. Om burgerhulpverlener te worden kunnen cursussen gevolgd worden bij onder meer het Rode Kruis, in samenwerking met Stichting Reanimatie-onderwijs Zuidoost Utrecht of de EHBO-vereniging De Bilt. De websites daarvan zijn: www.reanimatieonderwijs.nl en www.ehbodebilt.nl. In veel gevallen wordt de opleiding door de zorgverzekeraar vergoed.

Jan Maurits de Beij met een afbeelding van een AED apparaat dat aan de buitenkant van het gemeentehuis wordt geplaatst.