Bauke Buwalda, voorzitter van de Lionsclub De Bilt-Bilthoven, organiseert de verkiezing van De Biltse Ondernemer van het Jaar.
Bauke Buwalda, voorzitter van de Lionsclub De Bilt-Bilthoven, organiseert de verkiezing van De Biltse Ondernemer van het Jaar.

Recordaantal aanmeldingen Ondernemersverkiezing

Algemeen Algemeen

Bauke Buwalda, voorzitter van de Lionsclub De Bilt-Bilthoven, organiseert de 6e De Biltse Ondernemer van het Jaar verkiezing (BOVHJ). Vlot van de tongriem gesneden, 55 jaar, zeven jaar lid en zelf bevlogen actief in de gezondheidszorg. Hij draagt op 29 november a.s. namens zijn Lionsclubgenoten de verantwoordelijkheid om vier ondernemers bekroond te zien worden tijdens een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis.

Lionsclub? 'Dat is een club van mannen die elkaar gevonden hebben om twee redenen', verduidelijkt Buwalda, 'iets constructiefs doen voor onze omgeving, maar dat wél samen doen in vriendschap. We noemen dat -Samen iets te doen voor anderen-. Wij doen dat bijna 50 jaar.'

Betrokkenheid
Tien jaar geleden werd de BOVHJ voor het eerst georganiseerd. 'Het is een tweejaarlijks evenement', legt Buwalda uit. 'Maar iedere keer lijkt het groter te worden. De gemeente telt zo'n 1.400 ondernemingen: winkels, ZZP-ers en bedrijven in de zakelijke dienstverlening. Die laatste categorie is het grootst. En al deze ondernemers ontmoeten elkaar op de award-avond. 105 bedrijven werden voorgedragen. Nooit eerder waren dat er zoveel!' Buwalda is zichtbaar geraakt door het hoge aantal organisaties dat werd gekandideerd. 'Na verloop van tijd zou zo'n prijs wat uit de aandacht kunnen raken, maar het tegendeel is waar: nog nooit waren er zoveel aanmeldingen… hét bewijs van de betrokkenheid van onze inwoners bij hun omgeving.'

Registreren
Maar wat moet een inwoner van onze gemeente eigenlijk met zo'n ondernemersprijs? Is dat niet iets voor de ondernemers zelf? 'Juist niet!' zegt Buwalda stellig. 'Als inwoner van onze gemeente kun je trots zijn op zulke mooie bedrijven, gewoon bij je om de hoek. Zoveel variëteit in bedrijfsleven in zo'n relatief klein gebied. Dat is uniek.' De dag van de uitreiking wordt natuurlijk ook door ondernemers gebruikt om hun onderlinge contacten te versterken. Buwalda: 'En ik hoorde dat het oplopend tekort aan gekwalificeerd personeel door headhunters tijdens de borrel wordt besproken.' Buwalda weet het dus zeker: '29 november vieren wij het ondernemerschap. Een ondernemer kan dat niet missen. Registreer je bij debiltseondernemer.nl en er volgt een uitnodiging'.

2 doelen
Maar het belangrijkste is dat dit evenement de doelstellingen van zijn Lionsclub samenbrengt met het ondernemen. 'Het trekt veel sponsors' weet Buwalda. 'Daardoor kunnen wij twee goede doelen steunen. Eén lokaal doel, De Vierstee uit Maartensdijk die mede dankzij onze ondersteuning het gebouw renoveren en een internationaal doel "Fight for Sight", waarmee we ruim 200 staaroperaties kunnen laten uitvoeren bij straatarme mensen in India, Nepal en Pakistan. Het bijeengebrachte bedrag voor dat doel wordt met 50% vermeerderd door Wilde Ganzen. "Ondernemers laten die avond écht wat zien" krijgt daarmee een dubbele betekenis.'  (Thomas Meyjes)