Arie van Lunteren (l), Joke Temming (m) en Aart van Neerbos (r) hopen op een grote opkomst tijdens Allerzielen.
Arie van Lunteren (l), Joke Temming (m) en Aart van Neerbos (r) hopen op een grote opkomst tijdens Allerzielen.

Donderdag 2 november viering Allerzielen

Algemeen Algemeen

door Walter Eindhoven

Op initiatief van de Raad van Kerken De Bilt e.o., gemeente De Bilt en Tap Dela Uitvaartzorg is er donderdagavond 2 november weer gelegenheid om overleden dierbaren op bijzondere wijze te gedenken. De bijeenkomsten vinden plaats op begraafplaats en crematorium Den en Rust en in de Opstandingskerk, in combinatie met begraafplaats Brandenburg te Bilthoven.

'Op deze dag wordt onze verbondenheid met de overledenen herdacht', vertelt Joke Temming, evenementencoördinator bij coöperatie Dela. Al meer dan duizend jaar vieren de katholieken deze dag in november. In 998 bepaalt abt Odilo, afkomstig uit één der verbonden kloosters met Cluny, dat op de dag na Allerheiligen, de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze herdacht moeten worden. In de veertiende eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk. De Lutherse Kerk herdenkt haar gestorvenen op Eeuwigheidszondag, ook in november. Deze dag vindt altijd plaats op de laatste zondag voor het begin van de Advent. Tegenwoordig herdenkt de Katholieke kerk, samen met de Protestanten, de overledenen.

Brandende kaars
'Sinds 2009 zijn wij verantwoordelijk voor de viering van Allerzielen in de gemeente De Bilt. Het eerste jaar kwamen 45 mensen op ons evenement af, vorig jaar waren reeds meer dan 500 mensen aanwezig en dit jaar hopen wij natuurlijk op nog meer belangstellenden', vertelt Temming. Door alle brandende kaarsen ziet de begraafplaats er heel sfeervol uit. Maar voordat iedereen met een brandende kaars naar het graf van zijn of haar geliefde gaat, vindt een dienst plaats in de aula van Den en Rust, begeleid door Cees Baan of in de Opstandingskerk, begeleid door dominee Harold Oechies. 'Tijdens de bijeenkomst in de ontmoetingsruimte worden teksten en gedichten afgewisseld met harpmuziek, gespeeld door Marjan de Haer in de aula van Den en Rust en door Mieke Snoek in de Opstandingskerk, met als thema: verlies, troost en vooruitzicht'.

Koud en nat
Bij de uitgang van de aula worden kaarsen uitgereikt en kan naar het graf of de urn worden gelopen, in groepjes of alleen. 'Op Den en Rust staan ongeveer 2.000 fakkels, verspreid over de hele begraafplaats. Ook op Brandenburg vindt een bijeenkomst plaats. Alle paden zijn verlicht, zodat iedereen de weg eenvoudig kan vinden op de begraafplaats. Natuurlijk kan het al best koud en nat zijn in november en daarom hebben wij voor onze gasten een tent opgezet, waar zij warme chocolademelk of glühwein kunnen verkrijgen. Bij terugkeer in de ontmoetingsruimte of in de hal van de kerk is iedereen vrij om nog wat na te praten met elkaar onder het genot van koffie of thee', vervolgt Temming.

Afstemming
Locatiesmanagers Arie van Lunteren en Aart van Neerbos zijn verantwoordelijk voor het goed verlopen van de avond. Zij zorgen niet alleen voor de inrichting van de aula, maar ook moet de hele begraafplaats netjes zijn, zorgen zij dat 2.000 brandende kaarsen langs de paden staan en zorgen zij voor voldoende olie. Ook alle voordrachten moeten kloppen met de harpmuziek, zodat alles op elkaar is afgestemd. Beide managers hopen op deze manier het nabestaanden naar de zin te maken.

Bij beide begraafplaatsen is de ontvangst vanaf 17.00 uur, de dienst begint om 17.30 uur en de gang naar het graf met kaars begint om 18.00 uur. Op Den en Rust vindt ook nog een tweede bijeenkomst plaats, vanaf 18.00 uur. Deze begint dan om 18.30 uur en de gang naar het graf vangt dan aan om 19.00 uur. Voor beide locaties geldt dat iedereen van harte welkom is, ook als men geen of een ander geloof aanhangt.