Locoburgemeester Hans Mieras reikte de Koninklijke Onderscheiding uit.
Locoburgemeester Hans Mieras reikte de Koninklijke Onderscheiding uit.

Koninklijke onderscheiding voor predikante

Algemeen Algemeen

Locoburgemeester Hans Mieras reikte zondag 22 oktober tijdens haar afscheidsoptreden in de Lutherse Kerk in Breda een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw Christiana Stevelinck uit De Bilt, emeritus hoogleraar Europese cultuur en remonstrants predikante.

Mevrouw Stevelinck is geboren in België en in 1970 naar Nederland gekomen om te werken als adjunct-conservator handschriften bij de Leidse Universiteitsbibliotheek. Later werd zij hoogleraar aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Na haar studie Theologie heeft zij het remonstrants predikantschap uitgeoefend in Delft, Leiden, Breda en Rotterdam. Zij is een pionier binnen kerkelijk Nederland. Als één van de eerste voorgangers bood zij rituelen aan voor een niet-kerkelijk publiek. Zij voerde pastorale en ondersteunende gesprekken buiten het kerkgenootschap en was een zeer goede vertegenwoordiging in internationale, oecumenische organisaties.

Verbinding
Mevrouw Stevelinck vervulde een verbindende rol in open gesprekken over onder meer ethische vraagstukken tussen leden van de academische gemeenschap. Een belangrijk voorbeeld van verbinding binnen de academische wereld vormt de door haar geëntameerde publicatie: 'Uit de chaos komt het licht: Paarlen van Leidse professoren', verschenen bij het 84ste lustrum van de Universiteit Leiden, waarin onder haar leiding studenten belangrijke existentiële uitspraken van hoogleraren verzamelden. Zij heeft talloze artikelen in wetenschappelijke boeken in godsdienstige publicaties en kerkelijke tijdschriften geschreven. Haar publicaties zijn van hoog niveau en telkens opnieuw baanbrekend. Velen beschouwen haar als een leermeester. Naast haar wetenschappelijk werk houdt zij zich al meer dan tien jaar bezig met het schrijven van zelfhulpboeken. Vanuit haar eigen ervaringen (in het omgaan met kanker, in het leven als (visueel) gehandicapte en als single) heeft zij een reeks van boeken geschreven die mensen konden ondersteunen.

Klankbord
Mevrouw Stevelinck heeft zelf een visuele handicap en wist met haar eigen handicap andere mensen te helpen. Zo heeft zij een oproep gedaan aan gehandicapte studenten om zich te melden zodat er met hen rekening kon worden gehouden. Dit leidde tot de oprichting van een klankbordgroep bestaande uit docenten en studenten, die de faculteiten langsging om bewustwording te stimuleren. Via haar zoon is zij in aanraking gekomen met de Rabbit School in Phnom Penh in Cambodja. Het werk van die school, namelijk onderwijs voor geestelijk gehandicapte kinderen, raakte haar zo dat ze op alle plekken waar ze werkte en ook daaromheen geld heeft geworven voor deze instelling. Sinds 2007 heeft ze haar support gegeven en is deze school in staat geweest om meerdere projecten tot een goed einde te brengen. Er zijn klaslokalen gebouwd, er is een beroepsopleidingscentrum voor oudere kinderen gebouwd en er zijn schoolspullen gekocht. Dit alles was niet gelukt zonder de hulp en inzet van mevrouw Stevelinck.