De deuren van de de OLV kerk aan de Gregoriuslaan 8 in Bilthoven staan zondag open voor een bijzondere viering.
De deuren van de de OLV kerk aan de Gregoriuslaan 8 in Bilthoven staan zondag open voor een bijzondere viering.

Dominicus-viering in de OLV-parochie Bilthoven

Algemeen Kerkdiensten

door Walter Eijndhoven

Zondag 29 oktober om 10.30 uur vindt in de OLV-geloofsgemeenschap Bilthoven-Den Dolder- Bosch en Duin de Dominicusviering plaats. De voorgangers van deze dienst baseren zich op het thema Kruis of Munt. Hierin centraal staat de tekst van Math.22 Geef wat van de keizer is, aan de keizer en geef aan God wat God toebehoort .

Het is een gewone zondag door het jaar en toch bijzonder, want deze viering is geïnspireerd op de Dominicus in Amsterdam, dat wil zeggen: veel zingen, eigen woorden en dicht bij de dynamiek van tijd en samenleving. De Dominicus is een oecumenische geloofsgemeenschap die dicht bij de bijbelverhalen wil blijven en zich tegelijk wil verbinden met het leven van alledag.

Vergrijzing
'Mirjam Wolthuis en ik zijn de voorgangers tijdens deze dienst', vertelt Martin Meijer, in het dagelijks leven pensioenfondsbestuurder en adviseur van directies en commissarissen en al meer dan 20 jaar lekenvoorganger in de kerk. 'Tijdens onze wekelijkse diensten wordt veel aandacht besteed aan muziek, zang en eigentijdse gebeden en kinderen hebben, als zij aanwezig zijn, een zichtbare rol tijdens de vieringen', vervolgt hij. De wekelijkse diensten zijn dus wat vrijer dan diensten in andere kerken. Ondanks de vergrijzing hoopt Meijer dat toch vooral jongeren, dat wil zeggen iedereen onder vijftig jaar, eens een keertje komt kijken bij zo'n dienst. Meijer: 'Natuurlijk zijn ouderen ook welkom bij ons. Mensen tussen 45 en 60 jaar horen hedentendage al tot de jonkies en al helemaal in de kerk, dus ook iedereen van zestig jaar en ouder is van harte welkom tijdens de dienst'. 'Eigenlijk hopen wij dat ook niet-kerkelijken eens een kijkje komen nemen bij ons. Veelal komen de mensen alleen bij geboorte en sterven een keertje in de kerk', vult kerklid Brigitte Giesen-Geurtsaan'.