GroenLinks langs de weg in Groenekan.
GroenLinks langs de weg in Groenekan.

Bewoners Groenekan willen snelheidsbeperking A27

Algemeen Algemeen

Om de geluidsoverlast en de uitstoot van fijnstof te verminderen willen veel inwoners van Groenekan dat de snelheid op de A27 wordt teruggebracht naar 100 km per uur. Dat blijkt uit gesprekken die GroenLinks-leden deur aan deur voerden in Groenekan.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar vroegen leden van GroenLinks De Bilt afgelopen zaterdag aan bewoners van een aantal straten in Groenekan welke onderwerpen zij belangrijk vinden voor het gemeentelijk beleid. Hoewel alle bewoners de groene en landelijke omgeving roemen, maken ze zich wel over een aantal zaken zorgen. Menigeen klaagt over de geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof van de A27. Zo zegt een bewoner: 'Ik slaap al niet meer aan de voorkant van het huis vanwege het geluid. Er komt wel een hoge geluidswal aan de andere kant van de snelweg, maar ik ben bang dat het geluid gaat weerkaatsen naar onze kant.' Een andere bewoner klaagt over de onduidelijke informatie die tijdens de inspraakprocedures over de geluidswal is verstrekt. 'Die gegevens waren niet te doorgronden'. Om de geluidsoverlast en uitstoot van kwalijke stoffen te verminderen zijn vrijwel alle bewoners die GroenLinks sprak er voorstander van om de maximum snelheid op de A27 terug te brengen naar 100 km/u. Een maatregel waarvoor GroenLinks zich al langer sterk maakt.

Fietsstraat
De gevaarlijke verkeerssituatie op de Groenekanseweg is velen een doorn in het oog. Er is te veel sluipverkeer en er zijn geen gescheiden fietspaden. Bewoners noemen verschillende oplossingen, bijvoorbeeld om er een fietsstraat van te maken. Een andere bewoonster zegt de spits zo veel mogelijk te vermijden. 'Ik doe boodschappen op de stille uurtjes. En als dat niet kan, bijvoorbeeld als ik de kinderen naar zwemles breng, dan fietsen we maar op het voetpad'. Zij pleit voor een inrijverbod voor niet-bestemmingsverkeer. Volgens bewoners aan de Koningin Wilhelminaweg rijden auto's daar veel te hard. Zij vragen om drempels om de snelheidsbeperking van 50 km/u af te dwingen.

Insecten
Er zijn ook zorgen over het behoud van het milieu, met name over het verdwijnen van insecten. Zo zegt een bewoner: 'De gemeente zou alle braakliggende terreinen moeten inzaaien voor insecten en bijen. In het najaar valt hier voor de bijen niets te halen. De gemeente zou hier bloemen en planten moeten inzaaien die in het najaar bloeien'. Een leuk idee, volgens GroenLinks-raadslid Henk Zandvliet: 'Dat zouden particulieren ook kunnen doen. De gemeente kan dat stimuleren, bijvoorbeeld door zaad beschikbaar te stellen.'

Een andere bewoonster pleit ervoor het agrarisch landschap meer beschikbaar te stellen voor wandelaars. 'In Engeland zijn veel public footpaths, het zou mooi zijn als we die hier ook zouden krijgen en dat boeren daaraan mee willen werken'.  

Leefbaarheid
De toekomst van het Noorderpark is ook een zorgelijk punt. Het is onduidelijk wat er met het stukje Noorderpark aan de westkant van Groenekan gaat gebeuren. De plannen veranderen nogal eens en de communicatie daarover hapert. Bewoners vrezen een toename van grootschalige evenementen, waardoor het natuurpark een evenemententerrein dreigt te worden. Daarnaast vragen bewoners aandacht voor de verdwijnende middenstand. 'Om te voorkomen dat de leefbaarheid in het dorp verdwijnt,' zegt een bewoner, 'zou de gemeente het kleine ondernemers, bijvoorbeeld een fietsreparatiehandel, gemakkelijker moeten maken om zich hier te vestigen'.       (Maria van Rooijen)