Christoph Buter en Dirk-Jan Stelling.
Christoph Buter en Dirk-Jan Stelling.

Postcode-roosproject energiecoöperatie BENG!

Algemeen Algemeen

Vanaf het voorjaar van 2018 voegt Landwinkel De Hooierij aan de Universiteitsweg in De Bilt  groene stroom toe aan haar assortiment van biologische- en streekgebonden producten:. Niet zomaar groene stroom, maar stroom, die ter plaatse is opgewekt met de zonnepanelen die de Biltse energiecoöperatie BENG! op de daken van de stallen op het erf zal gaan leggen.

Inwoners van de gemeente De Bilt kunnen zo - mits zij voldoen aan de voorwaarden van de zogenaamde 'postcoderoosregeling' - lokaal opgewekte groene stroom afnemen. De eigenaren en ondernemers achter Landwinkel De Hooierij zijn Martine Wismeijer en Dirk-Jan Stelling, tevens bedrijfslid van BENG! van het eerste uur. Samen wonen en werken zij op Boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt. Naast het runnen van een agrarisch bedrijf, Landwinkel De Hooierij en het geven van educatie aan basisschoolleerlingen bieden zij op Zorgboerderij Nieuw Bureveld zorg aan mensen met een hulpvraag. En niet zonder succes: zo werden ze met Landwinkel De Hooierij in de categorie Winkeliers gekozen tot De Biltse Ondernemer van 2016.

Stroom
Voor BENG! is dit het eerste project, waarbij deelnemers gezamenlijk stroom kunnen opwekken. Zij komen daarmee in aanmerking voor een aantrekkelijke korting op de energiebelasting over groene stroom, die collectief in coöperatief verband wordt opgewekt. Dit is mogelijk als gevolg van de Regeling Verlaagd Tarief (ook wel bekend als de 'postcoderoosregeling') die de overheid faciliteert vanuit het Energieakkoord. Voor deelname aan dit project komen inwoners in aanmerking die in de postcodegebieden 3721, 3722, 3731 en 3732 wonen: deze postcodes liggen in of grenzen direct aan het postcodegebied waarin de zonnestroominstallatie zich straks zal bevinden; een voorwaarde die de regeling stelt.

Daken
Op de daken is plaats voor bijna 400 zonnepanelen. Ruim 100 daarvan zullen door Martine en Dirk-Jan erop worden gelegd om zelf energieneutraal te worden. De overige door de deelnemers die één of meerdere panelen kunnen aanschaffen. Voordat dat mogelijk is, zal een van de daken eerst nog worden vervangen. De provinciale stimuleringsmaatregel 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' maakt dat extra gemakkelijk.

Markt
BENG! is op dit moment druk bezig met de voorbereiding waarmee de organisatie van het project verder vorm krijgt.  Daarbij zal ook worden onderzocht of deelnemers de mogelijkheid geboden kan worden om het rendement op hun inleg niet te ontvangen in geld maar in producten uit de Landwinkel. Tijdens de 'Boer-Gondische Markt' die op zaterdag 28 oktober a.s. plaatsvindt op het erf van de boerderij bij Landwinkel De Hooierij, zal BENG! ook aanwezig zijn met verdere informatie over dit bijzondere project. Geïnteresseerden kunnen hun belangstelling dan kenbaar maken en zich vrijblijvend voorinschrijven. Het project zal in het voorjaar van 2018 worden gerealiseerd. Voor meer informatie: Christoph Buter, bestuur BENG! (christoph@beng2030.nl).

(Veroniek Clerx)