De boompjes op het heideveld zijn flink uitgelopen
De boompjes op het heideveld zijn flink uitgelopen

Aan de slag in Ridderoordse Bossen

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Tijdens de Natuurwerkdag kunt u mee werken in de Ridderoordse bossen.

Het veilig stellen van het Ridderoordse bos was 90 jaar geleden de aanleiding om het Utrechts Landschap op te richten. Nu kan men nog steeds genieten van dit fraaie bosgebied. Vlakbij het fietsknooppunt (94) ligt een heideveld, waar men 6 en 7 jaar geleden ook actief was. De opslag in het heideveld is toen verwijderd en de boompjes aan de rand zijn afgezaagd. Het heideveld ligt er nog steeds redelijk goed bij, er is niet zoveel opslag teruggekomen, maar de boompjes zijn intussen weer flink uitgelopen. Opnieuw belemmeren ze het zicht op het veld vanaf het pad rondom het heideveld. Daarnaast wil de boswachter van het Utrechts Landschap ook graag de boompjes aan de andere kant van het pad afgezaagd hebben. De bank, die er staat kan dan vervangen worden en er ontstaat een meer geleidelijke overgang van hei naar bos en dat is goed voor insecten en vogels.

Klus
De natuurwerkgroep van de KNNV regio Heuvelrug is al op dit terrein aan de slag gegaan, maar het is een flinke klus, dus extra hulp is altijd welkom. Het werk kan in kleine groepjes worden uitgevoerd. Enkele mensen kunnen de opslag uit de hei verwijderen. Anderen kunnen de boompjes aan weerszijden van het pad afzagen en op rillen leggen. Gereedschap en handschoenen kunnen geleverd worden, maar eigen materiaal meenemen kan ook.

De werkzaamheden staan op 4 november gepland van 10.00 tot 15.30 uur. Er is werk voor

maximaal 15 volwassenen. Er zijn nog 9 plekken over. Verzamelen bij Fietsknooppunt 94, kruispunt N234/Hercules Segherslaan en Gerard Doulaan. Voor meer informatie locatieleider Simone Laanbroek, secretaris@heuvelrug.knnv.nl tel. 030 2280718. Koffie, thee, lunch is aanwezig. Kijk voor meer informatie op www.natuurwerkdag.nl.
 

Het verzamelpunt is bij het bord Fietsrondennetwerk 94 t.o. de hoek van de Hercules Segherslaan en Gerard Doulaan.