De effectiviteit van de snelheid-remmende drempels in de Bilthovense Gregoriuslaan is onvoldoende.
De effectiviteit van de snelheid-remmende drempels in de Bilthovense Gregoriuslaan is onvoldoende.

Verkeersplateaus in Gregoriuslaan

Algemeen Algemeen

Begin 2017 al werden in de Biltse Gemeenteraadscommissie vragen gesteld over de veiligheid van de verkeersdrempel in de Gregoriuslaan te Bilthoven en om veiligheidsmaatregelen ter plaatse van de noordzijde van de Theresiaschool en andere schoolomgevingen. De gemeente deed daardoor onderzoek naar die verkeersveiligheid, evalueerde dit onderzoek en actualiseerde het bestaande beleidskader uit 2011 daarbij.

Aangaande de omgeving van de Theresiaschool werd lopende het onderzoek de drempel in de Gregoriuslaan al voorzien van geleidingspaaltjes. Voor deze schoolomgeving werden in het evaluatierapport het steiler maken van het verkeersplateau en het verbeteren van een looproute genoemd als aanbevelingen, welke door de gemeente ook zijn uitgevoerd.

De genomen maatregelen blijken in de praktijk onvoldoende effectief, waardoor de gemeente in overleg met omwonenden de mogelijkheden van inpassing van twee verkeersplateaus heeft onderzocht, waarbij tevens de mogelijkheid de aan te brengen plateaus 'in aanmerking te brengen voor subsidie voor lokaal maatwerk van de provincie' is onderzocht. Er is nu eenheid van opvatting met de omwonenden en nog in 2017 zal worden overgegaan tot het aanleggen van deze verkeersplateaus. [HvdB]