Belangstelling voor mooie structuren op de voet van de boom.
Belangstelling voor mooie structuren op de voet van de boom. Foto: Marijke Wulp

Paddenstoelenwandeling

Algemeen Natuur & Milieu

Zo'n 100 belangstellenden waren er voor de paddenstoelenwandeling, die op zondag 15 oktober gehouden werd op landgoed Sandwijck. Gezien dit overweldigende aantal aanmeldingen werd besloten om naast de wandeling van 11.00 uur ook nog een middagronde te doen, waardoor iedereen kon genieten van de expertise en verhalen van de IVN- gidsen Ina, Jaap en Enrico, daarbij bijgestaan door 3 gidsen in opleiding.

De ochtend- en middaggroepen bezochten 23 genummerde vindplaatsen. Tijdens de voorwandeling op 14 oktober was daar een grote verscheidenheid aan paddenstoelen aangetroffen; een rijke 'oogst', dankzij het natte weer van de week ervoor. Een scala aan soorten met verschillende functies, van 'helper' van bomen tot parasiet; eetbaar of juist giftig, in allerlei kleuren en maten.

Vragen
Over het plukken en eten van paddenstoelen kwamen veel vragen. Niet verwonderlijk als van twee sterk op elkaar lijkende soorten, de één eetbaar en de ander zeer giftig blijkt te zijn. Een foutje is zo gemaakt, dat werd wel duidelijk! De deelnemers kwamen in een krappe twee uur veel te weten over wat landgoed Sandwijck met z'n afwisselende landschap van weiden, beekjes en bos qua paddenstoelen te bieden heeft. Onder andere dat er paddenstoelen zijn die specifiek (oude) eiken en beuken helpen, andere die hun dode hout verteren en nog weer andere die als parasiet meewerken aan de ondergang van nog levende (loof)bomen. Dat is helaas het geval bij de solitaire rode beuk op het landgoed welke dit jaar aangetast werd door reuzenzwammen aan z'n voet en tonderzwammen op z'n bast. Experts verwachten dat deze reus over 4 à 5 jaar geveld is; dat hoort (helaas) ook bij de dynamiek in de natuur!

Alle verhalen, het enthousiasme van gidsen en deelnemers en het prachtige weer, maken dat er teruggekeken kan worden op een zeer geslaagde wandeling.        (Marijke Wulp)

Mooie structuren op de voet van de boom.