Slawomir Saranok speelt 29 oktober in theater Het Lichtruim.
Slawomir Saranok speelt 29 oktober in theater Het Lichtruim.

Internationale meesterpianisten bestormen Theater Het Lichtruim

Algemeen Muziek

Tot en met maart volgend jaar komen elk laatste weekend van de maand meesterpianisten uit alle windstreken Theater Het Lichtruim bezoeken, bijeengebracht door Lucien Knoedler, musicus en musicoloog uit Leiden, met een passie voor de grote pianoliteratuur. De aanvangstijd is steeds 15.00 uur, met vrije entree tot 18 jaar.

'Een buitenkans voor Bilthovenaren en andere klassieke muziekliefhebbers,' zegt Lucien Knoedler. 'De pianisten die de komende maanden Bilthoven gaan aandoen spelen niet alleen het geliefde, ijzeren pianorepertoire, maar zijn bovendien jonge, hooggeschoolde pianisten, vaak prijswinnaars van internationaal toonaangevende concoursen.'

Weltklassik am Klavier
Knoedler werkt samen met de Duitse organisatie Weltklassik am Klavier, die zich inspant om de grote klassieke pianowerken blijvend in onze cultuur te verankeren en voor een breed publiek toegankelijk te maken, vandaar ook dat kinderen tot 18 jaar gratis naar binnen mogen. 'Voor de jonge musici is voor publiek optreden van wezenlijk belang,' stelt hij. 'Alleen door veel concerten te geven kan een musicus zich pas echt ontwikkelen. We organiseren onze concerten ook het liefst in een kleine, intieme ambiance, en daarom willen we Theater Het Lichtruim ook zo inrichten dat het publiek vlakbij de pianist zit, zodat het contact met muziek en musicus ideaal is. Een huiskamerconcert, eigenlijk.'

3000 concerten
'De Universiteit voor Muziek, Theater en Media in Hannover, waar Weltklassik zijn basis heeft, kent een lange en rijke pianotraditie,' vervolgt Knoedler. 'Japanners, Amerikanen, Brazilianen, Koreanen, Russen, uit alle windstreken komen begaafde pianisten om zich in Hannover te perfectioneren, onder leiding van o.a. professor Bernd Goetzke, de 'laatste leerling' van Arturo Benedetti Michelangeli (1920-1995), de wereldberoemde Italiaanse pianist. De klassieke pianotraditie wordt op deze wijze bewaard en doorgegeven.' Weltklassik bestaat nu vijftien jaar en organiseerde verspreid over heel Duitsland inmiddels 3000 concerten.

Slawomir Saranok
Op zondag 29 oktober vindt het tweede concert in de reeks plaats, een recital gespeeld door het Wit-Russische 'wonderkind' Slawomir Saranok, iemand, die, zo vertelt Knoedler, 'pas begon met pianospelen toen hij 7 jaar oud was, maar een jaar later al opzien baarde toen hij werken van Bach en Mozart voordroeg. Saranok werd direct opgenomen in de centrale muziekschool voor hoogbegaafde kinderen in Minsk, waar men uitzonderlijk getalenteerde kinderen muziek laat studeren tot hun 18e levensjaar. Daarna ging ook hij naar Hannover, won diverse prijzen en speelde met diverse orkesten. Muziek biedt ons musici en luisteraars de kans tijdreizen te maken', aldus pianist Saranok. Deze reis vangt aan bij drie sonaten van Domenico Scarlatti, dan volgen een sonate van Schubert, enkele 'hits' van Beethoven (Für Elise en de briljant virtuoze 'Woede om het verloren dubbeltje'), de Fantasie opus 49 van 'banneling' Chopin, hevig verlangend naar zijn jeugdjaren in Polen, en tot slot klinken diverse schitterende werken van Mendelssohn, met alle hartstocht die zijn oeuvre zo kenmerkt. Pianoliefhebbers: staat 29 oktober in Theater het Lichtruim een traktatie te wachten. Meer informatie en kaartverkoop: www.theaterhetlichtruim.nl.        (Peter Schlamilch)