Het wijkteam van de PvdA op bezoek in Groenekan.
Het wijkteam van de PvdA op bezoek in Groenekan.

Verkeer en Water grootste problemen in saamhorig Groenekan

Algemeen Algemeen

'Rustig wonen in het buitengebied, maar toch vlakbij de stad, in een buurt waar je de mensen kent'. Een samenvatting opgetekend uit de mond van een bewoner van de Versteeglaan door het PvdA-wijkteam, dat de laan op 9 oktober bezocht. Een onlangs gehouden running diner trok maar liefst 150 deelnemers. In Groenekan is het leven fijn.

Toch zijn er ook ergernissen in de buurt. Op één staat verkeer. Aan het lawaai van de A27 zijn de meeste buurtbewoners wel gewend, hoewel dat de avond (nat weer) van het wijkbezoek zeer goed te horen is. Wennen aan het sluipverkeer over de Groenekanseweg doen ze nooit. Dat is nog steeds een doorn in de ogen van de inwoners van heel Groenekan. 's Ochtends en 's avonds staat de Groenekanseweg vol met sluipende forenzen met alle gevolgen van dien, vooral voor de fietsers. 'Je houdt je hart vast wanneer je met kinderen ergens naar toe moet fietsen', aldus een inwoner. De inwoners zien heil in invoering en handhaving van een inrijverbod tijdens de spits.

Fractie
Fractievoorzitter Krischan Hagedoorn van de PvdA-fractie hierover: 'De PvdA ziet nog steeds geen verbetering van de verkeerssituatie in Groenekan, ook in de rest van gemeente De Bilt kampt men met dit probleem. Door toename van de economische activiteiten in onze regio zoals op de life-science-as, zal het verkeer alleen maar toenemen. Onze dorpen zijn hier niet op ingericht. De Provincie en de stad Utrecht doen in onze ogen te weinig. De PvdA zal zich sterk maken voor echte verkeersoplossingen voor onze zes kernen.'

School
De nieuwbouw van de basisschool De Nijepoort wordt toegejuicht. Wel ziet de buurt op tegen de parkeeroverlast bij halen en brengen van de kinderen. Volgens de bewoners komen veel kinderen niet uit Groenekan en zullen zij dus met de auto worden gebracht. Verder vinden inwoners dat de bushaltes verkeerd geplaatst zijn in het dorp. De dichtstbijzijnde halte aan de Koningin Wilheminaweg is te ver lopen voor oudere inwoners. Wateroverlast is een ander genoemd probleem. In één hoek van de Versteeglaan, die opgezet is als een hofje, is het water al eens binnengestroomd in de woningen. De sloot tussen de Copijnlaan en de Versteeglaan lijkt slecht of niet onderhouden te worden. Het is onduidelijk wie de sloot moet verzorgen. De PvdA zal hiervoor navraag doen bij gemeente en Waterschap.

Dienstverlening
Opvallend zijn de klachten over de dienstverlening van de gemeente, vooral op het gebied van mantelzorg en WMO. Lange wachttijden (soms meer dan 3 maanden), weinig persoonlijk contact en pas bij het aantekenen van bezwaar of beroep tegen een beslissing, snelle actie van de gemeente. 'Het lijkt wel ontmoedigingsbeleid' aldus een inwoner. De PvdA volgt de uitvoering van de WMO door onze gemeente nauwlettend. Raadslid Erik van Esterik wist in de afgelopen 4 jaren veel verbeteringen doorgevoerd te krijgen en zal hier aandacht voor blijven vragen.

Groen
Het openbaar groen en het bijhouden van de speeltuin in het wijkje aan de Versteeglaan laten te wensen over. Ook het aankopen van snippergroen van de gemeente door bewoners lukt steeds maar niet. Daarnaast woekert de lastige en overal wortelschietende Duizendknoop vrolijk door in het buurtje. Al met al tijd voor een wijkschouw in deze buurt, de PvdA zal hier ambtelijk aandacht voor vragen.

Polo
Opmerkelijk genoeg kwamen de plannen voor een vast polo-terrein tijdens het wijkbezoek maar weinig aan de orde. De inwoners benoemden hierbij wel het gebrek aan participatie van omwonenden en de zweem van 'doordrukken' die rond dit dossier hangt. Parkeeroverlast bij wedstrijden van hockeyclub Voordaan en tijdens polo-evenementen zijn lastig, maar werden vooral als noodzakelijk kwaad gezien. 'Het geeft ook wat reuring in een dorp met maar weinig voorzieningen', aldus een bewoner.

(Geert Slot)