V.l.n.r. griffier Thecla van der Torre, commissievoorzitter Krischan Hagedoorn en inspreker Marien Korthals Altes.
V.l.n.r. griffier Thecla van der Torre, commissievoorzitter Krischan Hagedoorn en inspreker Marien Korthals Altes. Foto: Henk van de Bunt

Commissie bespreekt gebruiksverruiming Tuincentrum

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

In de commissie Openbare Ruimte werd donderdag 12 oktober gedebatteerd over de afgifte van de verklaring van geen bedenkingen van ruimtelijke regels voor afwijkend gebruik van het tuincentrum aan de Universiteitsweg 2 in De Bilt voor de verkoop van dierenbenodigdheden annex dierenartspraktijk.

Het werd een langdurig debat onder voorzitterschap van Krischan Hagedoorn (PvdA) waarbij twee insprekers het woord voerden. Dierenarts Marien Korthals Altes schetst de gang van zaken tot nu toe. 'Het college van B en W kreeg in 2014 het verzoek om een omgevingsvergunning af te geven. Daarin staat dat het in strijd is met het bestemmingsplan. Er wordt echter besloten een vergunning af te geven. De rechter besliste in 2016 dat dit niet kan in een reguliere procedure. Het college legde dit naast zich neer. Vervolgens worden de uitspraken van de bezwaarschriftencommissie en de meervoudige kamer niet nageleefd.' Hij stelt dat het detailhandelsbeleid niet wordt gehanteerd. Financieel directeur Peter Admiraal spreekt in voor Ranzijn tuin & dier. Hij zegt dat Ranzijn tevreden is over de omzetontwikkeling en dat het tuincentrum aan een klantbehoefte voldoet. Hij wil dat er een eind komt aan de onzekerheid voor de medewerkers en de klanten. Een aparte deur voor de dierenkliniek wil hij bij voorkeur niet. Het verzoek om uitbreiding is ingetrokken. Op een vraag van Peter Schlamilch (Fractie Schlamilch/Fotza) antwoordt Admiraal dat de combinatie van tuin en dier voor het bedrijf van wezenlijk belang is. De omzet is fifty fifty.

Detailhandelsbeleid
In de eerste termijn van het debat wordt een groot aantal vragen op wethouder Hans Mieras afgevuurd. Tiny Middleton (Bilts Belang) en Johan Slootweg (SGP) stellen vragen over de gebruiksverruiming die zij strijdig noemen met het detailhandelsbeleid. 'We hebben afgesproken dat we in het buitengebied geen uitbreiding van detailhandelsactiviteiten willen en maken voor één bedrijf een uitzondering. Dan gaat het weer over vertrouwen. Op deze manier heeft het geen zin nieuw detailhandelsbeleid vast te stellen.' Het stoort Slootweg dat andere bedrijven deze mogelijkheid niet hebben. Ook het risico op zoönosebesmetting verontrust hem. Mischa van der Heijden (SP) vraagt om een tijdslijn van het proces, van de aanvraag tot nu.

Portefeuillehouder
Wethouder Hans Mieras gaat in op de gevolgde procedure en begint bij de aanvraag op 7 maart 2014. Die wijkt af van het bestemmingsplan in die zin dat daar de fysieke uitbreiding nog inzat waarvan het college toen zei dat het een binnenplanse afwijking is. Er kwam een uitspraak van de bezwaarschriftencommissie die het college niet deelde maar waar het zich wel aan conformeerde. Toen kwam er een aanvraag voor afwijkend gebruik. Dat vraagt om een uitgebreide procedure die ook gevolgd is. De fysieke uitbreiding is nu niet meer aan de orde. 'De kern van de zaak is waar mag  je aan toetsen en wat kunnen redenen zijn de gebruiksmogelijkheden te weigeren. Dat mag alleen op ruimtelijke gronden. Er is geen parkeerprobleem. De enige reden dat concurrentie een aanleiding kan zijn om de uitbreiding van de gebruiksmogelijkheden niet toe te staan is als dit leidt tot een duurzame ontwrichting van de detailhandelsstructuur, wat hier niet aan de orde is. Het gezondheidsrisico wordt weerlegd in een rapport opgesteld door deskundigen.'

Springende punten
In de tweede termijn worden aanvullende vragen gesteld. Henk Zandvliet (GroenLinks) zou graag een goed onderbouwd juridisch advies willen zien. Theo Aalbers (CU) veronderstelt afspraken met Ranzijn om de fysieke uitbreiding terug te nemen en het hoger beroep in te trekken om te voorkomen dat de rechter een uitspraak gaat doen. De wethouder ontkent dat die afspraken zijn gemaakt. Na de beantwoording van de wethouder vat voorzitter Krischan Hagedoorn het geheel samen. Hij constateert twee toezeggingen. De portefeuillehouder zal voor de raadsvergadering van 26 oktober juridische adviezen samenvatten en die delen met de raad. Hij zal verder voor die tijd op een A4 een tijdslijn uitwerken. Voorzitter Hagedoorn heeft voor de raadsvergadering vier springende punten genoteerd. Het voorbereidingsbesluit waarin geen ja gezegd is tegen een dierenkliniek, de juridische samenvatting over de ontvankelijkheid van de concurrentieverhoudingen waarbij de belangen van de dierenarts worden betrokken, het raadsbesluit dat niet gewijzigd zou zijn en in hoeverre het voorstel in strijd is met het huidige detailhandelsbeleid.

Het tuincentrum aan de Universiteitsweg 2 De Bilt.