Logo vierklank.nl
 Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Anne Brommersma.
Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Anne Brommersma.
Ouderen

Locoburgemeester feliciteert briljanten bruidspaar

door Guus Geebel

Op maandag 9 oktober kwam locoburgemeester Anne Brommersma het echtpaar Blauwendraat-Elhardt thuis in Maartensdijk feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum. Jaap Blauwendraat en Bennie Elhardt trouwden in 1952 op Jagtlust in Bilthoven. Hij was toen 24 en zij 22 jaar oud.

Bennie Elhardt werd geboren in de Parklaan in Bilthoven en groeide daar op met haar ouders en twee zussen. In de oorlog deed ze de middelbare school en op haar vijftiende ging ze werken als telefoniste bij de gemeente De Bilt. Ze deed bij Schoevers een secretaresseopleiding en Nederlandse handelscorrespondentie. Later deed ze er ook Engels en Duits bij. Ze had verschillende banen als secretaresse en stenotypiste. Op het laatst werkte ze bij een professor. Jaap Blaauwendraat was boerenzoon en groeide op in een gezin van vijf in de historische boerderij De Babel aan de Nieuwe Weteringseweg. Na zijn militaire dienst ging hij werken in de bouw als chauffeur. Na een rugoperatie in de zestiger jaren werkte hij tot zijn pensionering bij de bewakingsdienst van de NOS.

Eerste zoen
Ze hebben elkaar voor het eerst ontmoet in de oorlog. Jaap vertelt dat Bennie uit Bilthoven naar hun boerderij kwam voor wat melk en eten. 'Later kwam ze ook nog wel eens langs, want ze was geïnteresseerd in het boerderijleven. Na de oorlog kwamen we elkaar weer tegen bij een van de vele bevrijdingsfeesten die er toen waren en toen is het gaan klikken.' Hoe dat precies gebeurde weten ze niet meer. Bennie vertelt lachend dat ze bang was voor de eerste zoen. 'Ik was zo slecht voorgelicht dat ik dacht dat ik dan een kind zou krijgen.' Het echtpaar kreeg 7 kinderen, er zijn 18 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Na hun trouwen huurde het echtpaar een kamer in Bilthoven. Na anderhalf jaar kregen ze het huis van een oom aan de Nieuwe Weteringseweg dat leeg kwam. Het was een huis met een grote tuin en het werd hun eigendom. Ze woonden daar tot 1998 toen ze naar de Prinses Beatrixlaan in Maartensdijk verhuisden. Een zoon begon in het huis aan de Nieuwe Weteringseweg een meubelmakerij.

Maatjes
Toen Jaap Blauwendraat bij de NOS werkte had hij wisselende diensten en nogal wat vrije tijd. Hij is toen hij zelf een boot gaan bouwen waarmee het gezin door heel Nederland heeft gevaren. Diverse malen zijn ze naar Friesland gevaren. Jaap heeft twee rechterhanden en was altijd ergens mee bezig en nog steeds. Bennie en Jaap zijn altijd maatjes van elkaar gebleven en hebben veel lol gehad. 'Zij is altijd mijn lieveling geweest', zegt Jaap liefdevol. Ze zijn blij en gelukkig dat ze het huwelijksjubileum thuis met de hele familie kunnen vieren. 'Ze staan altijd voor ons klaar.' De jubilarissen ontvingen veel bloemen en kaarten. Ook waren er felicitaties namens de Koning en de commissaris van de Koning.

Meer berichten