Seline Loef en dominee Benedikte Bos (rechts).
Seline Loef en dominee Benedikte Bos (rechts).

Hoogwaardige laagdrempelige concerten in Centrumkerk

Algemeen Kunst & Cultuur

door Guus Geebel

Net als vorig jaar organiseert de Centrumkerk deze herfst een drietal muziekmiddagen onder de titel Jong & heel getalenteerd. Zondag 8 oktober was de eerste in de reeks, die op 22 oktober en 5 november wordt vervolgd. Jonge talentvolle musici brengen een gevarieerd repertoire van klassieke muziek, maar ook met muziek die modern en vernieuwend is.

Seline Loef is samen met dominee Benedikte Bos de trekkende kracht van dit project. Seline is cantor-organist van de Centrumkerk. 'Ik geniet heel erg van de muzikaliteit in de gemeente waar ik mijn talent voor mag gebruiken.' Zij doet dat met de cantorij die de zondagse diensten versterkt en een kamerkoor dat mooie werken zingt voor moeilijke vocale muziek. 'De cantorij is meer voor gemeenteleden die plezier hebben in zingen. Ze hebben misschien nooit in een koor gezongen en kunnen meestal geen noten lezen, maar ze vinden het leuk met elkaar iets moois neer te zetten. In het kamerkoor  zingen wat gevorderde zangers die muziek van blad kunnen lezen en wat meer kennis van klassieke muziek hebben. Ook dat koor is samengesteld uit gemeenteleden.' Daarnaast leidt Seline Loef een kindercantorij die verbonden is aan de Julianaschool. Met tussen de dertig en veertig kinderen geeft de kindercantorij samen met hun school mede vorm aan een viertal diensten per jaar in de Centrumkerk.

Conservatorium
'Het kerkgebouw is een hele mooie locatie voor kamermuziek. Vorig jaar hebben we de muziekmiddagen voor het eerst georganiseerd en dat is zo goed bevallen dat we het nu opnieuw willen doen', vertelt Seline. 'In het voorjaar zijn we op zoek gegaan naar geschikte spelers. De musici hebben allemaal een conservatorium achtergrond  De jongste is 18 en de oudste 37 jaar. Ze bereiden zelf het concert voor en kiezen hun eigen programma. We hebben ze wel gevraagd om een programma te brengen dat goed toegankelijk is, ook voor mensen die niet zoveel naar klassieke muziek luisteren. We wilden het ook een beetje prikkelend laten zijn, dus er zijn wat modernere stukken waardoor het concert heel afwisselend wordt.'

Sporen verdiend
Het programma in de kerkzaal duurt een uur en begint steeds om 16.00 uur. De muziekduur is 45 minuten, maar de musici lichten daarbij toe wat ze spelen. Na het optreden is er een hapje en een drankje in de serre bij de kerk en kunnen bezoekers met de musici napraten over wat er gespeeld is. 'Deze mensen spelen ook in het Concertgebouw, de Carnegie Hall in New York en bij het Prinsengrachtconcert in Amsterdam', vertelt Benedikte Bos. 'Ze hebben hun sporen duidelijk al verdiend. We hebben gekozen voor de herfst omdat er in de zomer al heel veel festivals zijn. In deze tijd is dat minder. Omdat we om 16.00 uur beginnen hoeven bezoekers niet 's avonds de deur uit. In het Concertgebouw komen de musici uit de artiestenuitgang en hier kunnen ze een glaasje wijn met ze nippen.' Iedereen is welkom.

Programma
Op zondag 8 oktober traden Marieke Vos, klarinet en Daniël van der Hoeven, piano op. Zondag 22 oktober Rineke de Wit, hobo en Pim Schipper, orgel en op zondag 5 november Dagmar Korbar altviool en Xavier Boot, piano en live electronics. Xavier Boot is gespecialiseerd in nieuwe muziek met elektronische extensies van de piano. Hij behaalde als eerste Nederlandse pianist het masterdiploma Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam.