Logo vierklank.nl
Rondleiding door het lab.
Rondleiding door het lab.
Activiteiten

Kennisparade bij RIVM

door Walter Eijndhoven

Belandt plastic via het milieu in de vis op ons bord? Zijn antibiotica in de toekomst nog effectief? Eet ik volgens de Schijf van Vijf? Wie interesse heeft in dit soort vragen, kon zaterdag 7 oktober bij het RIVM in Bilthoven antwoord krijgen op deze en vele andere vragen.

Tijdens de RIVM Kennisparade, dit jaar voor het eerst in deze opzet, gingen bezoekers met medewerkers van het RIVM in gesprek aan de hand van proefjes, workshops en presentaties. Bezorgde burgers konden hier hun vragen kwijt en eventuele suggesties voorleggen aan het personeel. Ook kinderen konden nadenken over uitdagingen van nu en in de toekomst. Wetenschappers in de dop mochten onderzoek doen naar wat er allemaal leeft in onze bodem, bouwden hun eigen waterzuiveringsinstallatie en ontdekten wat stoffen kunnen doen met het milieu.

Proefdiervrije innovatie
De meer dan 1.300 geregistreerde bezoekers konden de hele dag hun hart ophalen op het terrein van het RIVM. 'Wij hebben inderdaad aan iedere geïnteresseerde gedacht', vertelt woordvoerder Harald Wychgel. 'Vragen over de griepprik, wat doen medicijnen uit het riool met vissen, of vragen over proefdiervrije innovatie, alles komt bij ons aan bod'. 'Ja, en dat is nog lang niet alles', vult collega Ron Beekman aan. Wat te denken van een ontmoeting met professor Guus Velders (één van de 100 invloedrijkste personen ter wereld), wat gebeurt er met het plastic in zee, of wat leeft er op je eten?' Kortom, genoeg onderwerpen om een bezoek te brengen aan het RIVM.

Interesse
Veel bezoekers waren geïnteresseerd in het verhaal van Guus Velders, een lezing over klimaatverandering. De afgelopen jaren toonde Velders, samen met Amerikaanse onderzoekers de sterke klimaatwerking van fluorkoolwaterstoffen (HFK's) aan. Deze stoffen worden veel gebruikt in koelkasten, airconditioners en isolatiematerialen. Directeur-Generaal en professor Van der Zande is verheugd over de belangstelling vanuit het publiek. 'Dit is de eerste keer dat wij in deze vorm het publiek laten kennismaken met wetenschap en volgens mij is deze manier zeer geslaagd. Waarschijnlijk gaan wij hier volgend jaar gewoon mee door', vertelt Van der Zande. 'Niet alleen laten wij onze bezoekers kennismaken met wetenschap, zij kunnen hier ook een dag rondkijken. Sinds 11 september 2001 mogen bezoekers hier namelijk niet meer zomaar naar binnenlopen'.

Corpus
Vanaf de komende jaarwisseling staat het RIVM met een eigen stand bij Corpus, een interactief museum langs de snelweg in Oegstgeest. 'Dat klopt', vertelt Van der Zande. In Corpus maak je een spectaculaire reis door het menselijk lichaam. Letterlijk: in het gebouw begin je bij de knie en eindig je in de hersenen. Een unieke ervaring die nergens anders te beleven is'. Het motto van Corpus is "Veel bewegen, verantwoord eten en gezond leven". Leer hoe het lichaam in elkaar zit en hoe alles in je lijf werkt. Van der Zande: 'De bezoekers beginnen bij onze stand aan hun ontdekkingsreis door het lichaam. Zij stoppen hun hand in onze scanner en kunnen direct zien hoeveel bacteriën aanwezig zijn. De stand staat in ieder geval drie jaar bij Corpus. Wij hopen dat jongeren meer interesse krijgen in wetenschappen en dat zij vaker kiezen voor een Bèta pakket op school'.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>