Logo vierklank.nl
 Onder aanmoediging van spelbegeleider en wethouder Anne Brommersma probeerden de deelnemers in drie worpen zoveel mogelijk flessen van de tafel te gooien.
Onder aanmoediging van spelbegeleider en wethouder Anne Brommersma probeerden de deelnemers in drie worpen zoveel mogelijk flessen van de tafel te gooien.
Sport

Sport- en spelmiddag voor mensen met een verstandelijke beperking

door Kees Diepeveen

Zaterdag 30 september is een Sport- en Spelmiddag georganiseerd op het terrein van Zideris in Huis ter Heide. Naast de bewoners van woonvoorziening Zideris namen meerdere organisaties uit de omgeving hieraan deel. Ook de bewoners van het Thomashuis uit Maartensdijk, de Koperwiek en woonvoorziening Reinaerde De Reiger uit Bilthoven waren van de partij.

In totaal hebben 40 deelnemers met hun begeleiders en vrijwilligers van de gemeente De Bilt de regen getrotseerd en enthousiast het uitgezette sport- en spellencircuit afgewerkt. Rond 15.00 uur werd iedereen getrakteerd op pannenkoeken en gingen de deelnemers daarna met een medaille en diploma weer naar huis.

Eerder
Twee jaar geleden heeft de eerste Sport- en Speldag plaatsgevonden op kleine schaal. Inmiddels is het evenement door samenwerking met Mens De Bilt en de gemeente De Bilt uitgegroeid door de deelname van meerdere organisaties. De organisatie van de Sport- en Speldag lag in handen van Paul Derksen en Annemarie Nokkert van Zideris, een woonvoorziening in Huis ter Heide voor cliënten, die hulp nodig hebben bij hun persoonlijke ontwikkeling, het ondernemen van activiteiten en deelnemen aan de samenleving. De deelnemers uit Bilthoven en Maartensdijk werden met busjes op het terrein gebracht alwaar koffie, thee en gevulde koeken klaarstonden. De organisatie had al geparticipeerd op regenachtig weer door een aantal tenten te plaatsen voor de spellen.  

Spellencircuit
Een  tiental medewerkers van de gemeente De Bilt was actief als spelbegeleiders bij het spellencircuit, dat bestond uit 10 verschillende onderdelen. Zij waren duidelijk zichtbaar door het dragen van oranje gemeenteshirts. In 10 groepen met begeleiders volgden de deelnemers de route langs de verschillende onderdelen. De materialen hiervoor waren voor het grootste deel afkomstig uit de sport- en spelbus, die de gemeente ter beschikking heeft gesteld. De onderdelen werden zowel binnen (koekhappen, sjoelen, spijker slaan als buiten gehouden: zaklopen, skippyballenrace, ringwerpen, goalschieten en fleswerpen. De medewerkers van de gemeente zorgden op een ontspannen manier en met duidelijk plezier voor een goed en vrolijk verloop van de activiteiten. Ook wethouder Anne Brommersma was actief als vrijwilliger bij de spelletjes. Zij stimuleerde de deelnemers bij het fleswerpen hun uiterste best te doen wat tot mooie scores leidde.   

Betrokken
Het hele jaar door zet de gemeente zich met de eigen medewerkers in op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen, verspreid over de kernen. De activiteiten variëren van klusprojecten tot taalondersteuning. Het programma wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met Mens De Bilt, deze keer onder het motto: "We doen mee!". In totaal zijn er weer zo'n 90 medewerkers bij de gemeente, inclusief collegeleden, die zich dit jaar inzetten tijdens de diverse activiteiten. De medewerkers kunnen hun voorkeur aangeven op een jaarlijkse markt waar de diverse activiteiten worden belicht en waar voor ingeschreven kan worden.

De gemeente heeft de Sport- en Spelmiddag gesponsord met het beschikbaar stellen van materialen uit de spelbus, een subsidie voor versnaperingen en de deelname van medewerkers aan de activiteiten. Organisator Paul Derksen: 'zonder de medewerking van de gemeente en van Mens De Bilt zijn we niet in staat om een dergelijk evenement te organiseren. We hopen het volgend jaar weer te kunnen doen met mogelijk nog meer deelnemende organisaties'. Alle deelnemers zien terug op een geslaagd evenement ondanks de regen.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>