Te paard opent burgemeester Sjoerd Potters (l) het ruiterpad bij de Hooge Kampse Plas.
Te paard opent burgemeester Sjoerd Potters (l) het ruiterpad bij de Hooge Kampse Plas.

Burgemeester opent ruiterpad

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 30 september opende burgemeester Sjoerd Potters, te paard, het nieuwe ruiterpad langs de Hooge Kampse Plas. Dankzij een burgerinitiatief van de Dorpsraad van Groenekan en de heer Boudewijn Rietveld, in samenwerking met de maneges en ruiters, kon het ruiterpad langs de plas er eindelijk komen.

Het ruiterspoor langs de Hooge Kampse Plas tussen de Voordorpsedijk en de Groenekanseweg wordt veel gebruikt door recreanten, fietsers, wandelaars en ruiters. Het gezamenlijk gebruik leidde nog weleens tot wederzijdse overlast, zoals paardenpoep en situaties waarin ruiters en fietsers/ wandelaars gebruik maken van het fietspad. Door onder andere een samenwerking tussen de Dorpsraad Groenekan, de Hippische Sportbond, Stichting Het Utrechts Landschap, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, gemeente De Bilt en diverse maneges werd aan een oplossing gewerkt: plaatsing van twee borden waarbij ruiters wordt gevraagd niet op het fietspad te komen; maneges en stalhouders moeten hierop toezicht houden en voldoende geld inzamelen om het ruiterspoor te verbeteren, zodat dit spoor in de berm een ruiterpad wordt. 'Wij zijn al meer dan acht jaar mee bezig om dit pad te realiseren', vertelt Marius van den Bosch, voorzitter van de Dorpsraad Groenekan. Wij zijn natuurlijk hartstikke blij met dit pad en hopen dat veel ruiters hiervan gebruik zullen maken'.

Liefhebber
Burgemeester Potters is in ieder geval verheugd over dit burgerinitiatief. Als paardenliefhebber wilde hij het nieuwe ruiterpad dan ook graag openen. 'Zoals je kunt zien aan mijn chaps ben ik een echte buitenrijder. Ik heb ooit drie jaar les gehad. Eén, soms twee keer in de week, maar het buitenrijden trok mij toch meer aan. Gelukkig houdt mijn partner ook van paardrijden, hij is zo ongeveer op het paard geboren, en samen maken wij dan ook de mooiste tochten. Wij rijden graag in de Drunense Duinen in Brabant, maar ook zijn wij weleens in Duitsland en Nieuw-Zeeland geweest'. Tijdens de opening van het pad hoopt Potters dat ruiters nu ongestoord kunnen rijden en dat alle recreatieve gebruikers elkaar minder in de weg zullen zitten. Hij roept allen dan ook op elkaar te respecteren.

In de toekomst worden nog meer ruiterpaden onder handen genomen, onder andere op de Beukenburgerlaan in Groenekan en het ruiterpad vanaf het zwembad naar het Noorderpark.