Prof. Dr. André van der Zande, Directeur-Generaal van het RIVM.
Prof. Dr. André van der Zande, Directeur-Generaal van het RIVM.

Kennisparade gaat voor het eerst van start.

Algemeen Algemeen

RIVM opent op zaterdag 7 oktober voor iedereen haar deuren

door Rob Klaassen

Medewerkers, jongeren en kinderen kunnen op zaterdag 7 oktober in gesprek met medewerkers van het RIVM over kwesties, die ons allen bezig houden. Vooral kwesties over onze gezondheid en onze leefomgeving.

Bijvoorbeeld: wat doen medicijnen, die in het riool terecht komen met onze gezondheid, hoe gevaarlijk is dit? Wat doet het met waterdieren. Vormen medicijnen een gevaar voor ons drinkwater? Eet ik volgens de schijf van 5? En ook vragen als: wat zijn de gevolgen van al het plastic dat we vrijwel overal aantreffen, bijvoorbeeld in de oceanen en in de natuur? Geeft het in de toekomst problemen voor onze gezondheid? Hoe staat met de kwaliteit van de lucht? Is er nu al een gevaar? Wat kun je eraan doen?

Jongeren
Over vrijwel alle onderwerpen, die onszelf en onze leefomgeving betreffen, zijn er die dag deskundigen aanwezig om mee te overleggen Er kunnen workshops worden gevolgd en tentoonstellingen worden bezocht. Jongeren kunnen bijvoorbeeld zelf proeven uitvoeren over de kwaliteit van bodem en water. Aan de hand van een voorstelling door acteurs van het poeppaleis kunnen kinderen en jongeren veel te weten komen over de werking van de spijsvertering. Ook kan er worden gesproken over de voor- en nadelen van de vaccinatie met het HPV-vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Waarom
We spraken hierover met prof. André van der Zande, Directeur-Generaal van het RIVM: 'We doen dit als RIVM voor de eerste keer op deze wijze. Bij een overleg vorig jaar, toen we met enkele leefomgevingsinstituten in de landen om ons heen spraken, bemerkten we dat anderen al veel pro-actiever zijn naar de samenleving. We kwamen tot de conclusie dat we op dit punt nog een slag kunnen maken. We doen veel onderzoek voor de samenleving, maar we willen ook echt in gesprek met de samenleving. We doen dat al steeds meer. Neem bijvoorbeeld die zaak van de toepassing van rubbergranulaat bij kunstgrasveldjes. Iets wat mensen heel sterk beroert. Je kunt in de huidige tijd dan niet meer volstaan met het afleveren van een rapport. Nee, we hebben ook oog voor wat de mensen daarin bezig houdt. Echte communicatie, die dus twee kanten op werkt. We zitten allang niet meer verstopt in het bos, maar we hebben dat tot nu toe dat onvoldoende aan de mensen laten weten. Wij zijn er voor de maatschappij, dus voor alle mensen. Daar hoort bij dat we ons voor hen openstellen. Bovendien realiseren we ons, dat het voor ons werk essentieel is, dat we weten waar zij zich druk over maken en wat zij van ons verwachten'.

Anders
Op onze opmerking dat het RIVM in het verleden toch ook vaak open-dagen hield, antwoordt de heer Van der Zande: 'Jazeker, dat deden we. Maar de nadruk lag toen veel meer bij voorlichting over wat we aan het doen waren. Nu ligt de nadruk vooral op uitwisseling van onderlinge gedachten en gevoelens. Doen wij datgene wat jullie van ons verwachten? Moeten wij wat anders onderzoeken, moeten wij dat nog meer duidelijk maken? We proberen een gedachtenuitwisseling op gang te brengen.

Zaterdag 7 oktober staan de medewerkers van het RIVM klaar om met het publiek in gesprek te gaan. Wij hopen dat er 800 tot 1000 mensen die dag naar ons zullen toekomen. Wij zijn er klaar voor en verheugen ons erop'.

Waar?
De kennisparade - voor jong en oud - vindt plaats op het terrein van het RIVM, Antonie van Leeuwenhoeklaan 9 te Bilthoven op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. Het RIVM bevindt zich op een bewaakt terrein. Vooraf aanmelden is daarom verplicht. Je kunt dat doen op www.rivm.nl/kennisparade en dan via groene button kom je bij het inschrijfformulier. Op de dag zelf moet wel legitimatie (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart) worden meegenomen. Kinderen onder 14 jaar hoeven geen legitimatie mee te nemen, maar hebben alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.