Het postkantoor met bestellersruimte aan de Dorpsweg begin jaren '60. (uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)
Het postkantoor met bestellersruimte aan de Dorpsweg begin jaren '60. (uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)

Lezing Theo Schouten

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In de reeks 'Zes Kernen Zes exposities' van de beide jubilerende historische verenigingen van deze gemeente is er in de kern Maartensdijk nu van zaterdag 30 september tot en met donderdag 5 oktober in Dijckstate een tentoonstelling. 

Het gaat in deze Historische-Verenigings-Jubileum tentoonstelling vooral over foto's en afbeeldingen van de oude historie van het dorp Maartensdijk zelf. Onderwerpen zijn o.a.:
Ontstaan in het veenlandschap, Boerderijen, Landgoederen, Ambachten en Industrie, Verkeer, tollen en het Spoor en de ontwikkelingen in en rond het Noorderpark. Er zijn nog diverse historische objecten te zien. Tevens zal er een doorlopende diavoorstelling zijn met oude foto's.

Lezing Theo 
Op maandag 2 oktober verzorgt  van 10.00 uur tot 11.30 Theo Schouten een lezing, ook in Dijckstate. Theo behoort tot de groep die je alles kan vertellen over de geschiedenis van een kern; in zijn geval Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek. Ruim veertig jaar verzamelde Theo ansichtkaarten, oude gebruiksvoorwerpen en wetenswaardigheden over de geschiedenis van onze streek. Theo Schouten: 'Veertig jaar ben ik postbode geweest in deze streek. Ik was een soort rijdend postkantoor op de fiets en kwam bij iedereen in huis. Dan zag je nog wel eens leuke dingen. Dan vroeg ik, joh, wat doe je met dat spul?'  Theo en zijn vrouw Janny wonen tegenwoordig in Maarssen.

Postkantoor
In zijn lezing zal Theo Schouten ongetwijfeld iets vertellen over de Maartensdijkse postkantoren: 'Omstreeks 1900 is het eerste postkantoor aan de Dorpsweg 29 te Maartensdijk gekomen'. Koos Kolenbrander heeft in zijn verzameling een foto van dat eerste postkantoor van Maartensdijk. Theo Schouten vervolgt: 'Toen het kantoor aan de Dorpsweg 29 werd gesloten, is het postkantoor naar de Dorpsweg 94 verhuisd bij dhr. van Eck. Vervolgens is het omstreeks 1954 naar Dorpsweg 101 gegaan, waar Leo Kalmijn kantoorhouder werd (zonder bestelling)'. In de beginjaren '60 van de vorige eeuw is er een nieuw postkantoor en een bestellersruimte gebouwd ten oosten van de Ned. Herv. Kerk aan de Dorpsweg 46; daar waar nu Boekbinder Kok is gevestigd. Nu is er geen postkantoor meer is en er geen 'vaste bestellers' meer zijn in Maartensdijk. Rest alleen nog een postagentschap bij Primera op het Maertensplein.

Het postkantoor aan de Dorpsweg 29 omstreeks 1900. (uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)
Theo kan ook over Westbroek veel vertellen; hij was ook daar postbode. Hier bezorgt hij in 1986 de post op Kerkdijk 14.