Even terug in de tijd door zaterdag een rondje door het centrum van Bilthoven in deze koets te maken.
Even terug in de tijd door zaterdag een rondje door het centrum van Bilthoven in deze koets te maken.

Bilthovens Eeuwfeest

Algemeen Algemeen

Herinneringen ophalen, delen en maken

100 jaar Bilthoven. Deze bijzondere mijlpaal mag niet onopgemerkt voorbij gaan vinden de ondernemers in Bilthoven Centrum en de Kwinkelier. Dat moet gevierd worden. Op zaterdag 30 september gaat dit gebeuren tijdens het 1e Bilthovense Eeuwfeest.

De gehele dag is er van alles te zien, te doen, te horen, te proeven en te beleven op straat en in de winkels en restaurants. Een scala van artiesten verzorgt op verschillende locaties in het centrum en de Kwinkelier optredens.

Buurman
Om 11.00 uur opent de 4-jarige Daan de deuren van de kluskeet van Buurman en Buurman, de vindingrijke klussers van TV. Rondom de Kluskeet kunnen kinderen gezellig knutselen, kleuren en spelen. Ook kun je in de kluskeet met de bekende klussers voor een 'green screen' op de foto. Na digitale bewerking van de foto lijkt het alsof je samen met de klussers in een echte Buurman & Buurman omgeving staat.

Zappelin Go
Zappelin Go is het kinder-beweeg-programma op NPO Zappelin. In elke aflevering vertelt Zapp-presentatrice Nienke een verhaaltje over Joe. Joe is een animatiefiguurtje dat samen met de kinderen springt, danst en huppelt. Speciaal voor het 100 jarig bestaan van Bilthoven komt Zappelin GO live naar de Kwinkelier. Nienke verzorgt om 13.00 en 15.00 uur een live optreden. Ze zingt liedjes van het programma en neemt het publiek mee in het programma van Zappelin Go. Aansluitend is er een meet & greet met zowel Nienke en Joe. Tussen de optredens door draait de Zappelin-DJ gezellige meezing en dansmuziek.

Smaakbeleving
Het 1e Bilthovense Eeuwfeest is ook een feest voor de smaakpapillen. Op zaterdag 30 september is er bij Ekoplaza een kleine markt voor de deur waar je de smaak van vroeger kunt proeven. Klumper Kaas organiseert een proeverij van kaas van 100 weken oud en er is 'Thee van Toen' te proeven. Vishandel De Volendammer heeft als goede buur van Buurman en Buurman een speciale buurmannen-actie. Inemine brengt met haar poffertjeskraam' ouderwets gezelligheid in het Uilenpad. Op het Kronkelpleintje in de Kwinkelier kan men zich tegoed doen aan een hotdog, verse gerookte paling van Bilthoven Fish of een bakje popcorn of homemade producten van Zuster Evie. En natuurlijk is het ook culinair genieten in de diverse horecagelegenheden. Voor een unieke outdoor grill beleving is men op het Emmaplein vanaf 11.00 uur op de juiste plek.

Nostalgie
Herinneringen herleven, nieuwe herinneringen maken. De optocht van oude voertuigen zal hier zeker aan bijdragen. Diverse eigenaren van nostalgische vervoersmiddelen hebben zich al gemeld voor de parade, die rond de klok van 14.00 uur door het centrum zal rijden. Burgemeester Sjoerd Potters rijdt samen met de 100-jarige ere-gast, mevrouw Werner, ook mee. Aansluitend zijn diverse deelnemende auto's op het Emmaplein te bewonderen. Maar ook de fototentoonstellingen in de Centrumkerk en in de Gallery in de Kwinkelier laten oude tijden herleven.

Koets
Je eventjes prins(-je) of prinses(-je) van Bilthoven voelen? Het kan! Stap op de Melchiorlaan in de prins- en prinsessenkoets met twee paarden. De koetsier rijdt een rondje door het centrum en de lakei zorgt dat alles in goede banen wordt geleid.

Parkeren in Bilthoven is gratis en kan op de reguliere parkeerplaatsen in het centrum, nabij het station en in de Kwinkelier (onder de Albert Heijn). Het 1e Bilthovense Eeuwfeest duurt tot sluitingstijd van de winkels.             (Josta Koot))