Giel van der Vlies is al 25 jaar bakker bij Bakkerij Bos Maartensdijk.
Giel van der Vlies is al 25 jaar bakker bij Bakkerij Bos Maartensdijk.

Giel van der Vlies 25 jaar bakker

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Tijdens zijn middelbare schooltijd op het speciaal onderwijs in Ede moest Giel van der Vlies uit Maartensdijk stage lopen. Vaak liep hij langs bakker Bos op de Dorpsweg en hij wist zeker dat daar werken leuk moest zijn. Zelf is hij op Wim Bos afgestapt om te vragen of hij er stage mocht lopen. De rest regelde de school. Deze week werkt hij er al weer 25 jaar, nu met Bert Bos en nog steeds met veel plezier.

Giel van der Vlies maakt voornamelijk appelkoeken en saucijzenbroodjes. Hij legt tot in detail uit hoe de room gemaakt moet worden, de spijs, het schillen van de appels en het kneden, uitrollen en steken van het deeg. Ook de saucijzenbroodjes worden helemaal in de bakkerij gemaakt. Niets wordt kant en klaar aangeleverd. Soms mag hij samen met Mattie Siemons taarten opspuiten, leuk maar moeilijk werk. Richting oudjaar bakt hij heel veel oliebollen.

Bakker
Giel voelt zich bakker. Appelkoeken vindt hij heerlijk. 'Toen ik begon vertelden ze mij dat ik zoveel mocht snoepen als ik wilde. Nou dat was snel klaar. Nu snoep ik maar zelden, wel krijg ik af en toe lekkers mee naar huis'. Naast zijn werk heeft hij nog veel meer waar hij zijn dagen mee vult. Elke donderdagmiddag gaat hij naar Wout Lam in Westbroek om hem te helpen met het melken van 80 koeien. 'Mooi werk'. Hij speelt ook orgel. 'Ik help tijdens de zondagschool en speel dan ook op het orgel'. Daarnaast heeft hij thuis een schildpad, een hond, kippen, tropische vogels en een konijn. 'In boeken heb ik gelezen hoe ik goed voor ze moet zorgen'. Eenmaal per week gaat hij samen met vier andere mannen naar Woerden. 'Ik zing in een mannenkoor. Wij treden ook wel eens op, vorig jaar rond de kerst in het Muziekcentrum Vredenburg'. Als hij nog tijd over heeft luistert hij graag naar koor- en orgelmuziek. ' Ik wil nog lang als bakker blijven werken'. Wel denkt hij dat tot zijn 67ste werken nog wel heel erg lang is.