Trots toont Sarah Buis de beker en de medailles die zij met de teams op het Europees- en Wereld Jeugdkampioenschap heeft gewonnen.
Trots toont Sarah Buis de beker en de medailles die zij met de teams op het Europees- en Wereld Jeugdkampioenschap heeft gewonnen.

Sarah Buis op weg naar de top van het waterpolo

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Op haar vijfde jaar begon Sarah Buis uit De Bilt met waterpolo bij Brandenburg in Bilthoven. Inmiddels 17 jaar jong is zij eerste keepster bij UZSC uit Utrecht en is zij een vaste waarde onder de lat van Jong Oranje Onder 17. Dat zijn meisjes van 17 jaar en jonger. Haar ambitie is om keepster in het grote Oranje te worden. Zij ligt op koers.

Haar keuze om keeper te worden is in haar periode bij Brandenburg ontstaan. Sarah: 'In een jeugdteam miste ze een keepster. Er werd mij gevraagd om in te vallen terwijl ik helemaal geen keeperservaring had. Ik kreeg na die wedstrijd zo veel complimenten en ik vond het ook zo leuk dat ik toen voor mezelf de keuze maakte om als keeper verder te gaan en mijzelf daarin te ontwikkelen'. Een terechte keuze blijkt nu. Want ook in Jong Oranje Onder 20 heeft Sarah al speeltijd gekregen.

Trainingsintensiteit
Om op niveau te blijven maar vooral te verbeteren traint Sarah bij haar club UZSC en bij Jong Oranje 13 uur verdeeld over vijf dagen per week. Daarbij speelt zij op zaterdag competitiewedstrijden. Sarah: 'Ik train met Jong Oranje tweemaal per week in het zwembad op het KNVB Sportcentrum in Zeist. De trainingsintensiteit gaat mogelijk nog omhoog. Meestal brengt mijn vader of moeder me, soms ga ik op de fiets. Ik heb mijn rijbewijs al en kan vanaf mijn 18e verjaardag de auto van mijn vader lenen. Naar de trainingen van UZSC ga ik veelal op de fiets'.

Topsport Talentschool
Om voortgezet onderwijs en topsportontwikkeling te combineren gaat Sarah naar een Topsport Talentschool in Utrecht Leidse Rijn. Zij studeert daar samen met veel andere topsportjeugd. Op een Topsport Talentschool wordt rekening gehouden met de sportactiviteiten door een aangepast lesprogramma te bieden. Een Topsport Talentschool mag namelijk extra faciliteiten bieden, die op een 'normale' school onmogelijk zijn. Sarah: 'Zo mag ik examen doen in twee jaar. Vorig jaar heb ik het eerste deel van het examen gedaan en hoop dit jaar het tweede deel te voltooien'.

Zilver
Met trots vertelt Sarah: 'In augustus heeft Jong Oranje Onder 17 zilver gewonnen op het Europees Jeugdkampioenschap in Servië. Ik ben de vaste keepster van het team. In september heb ik meegedaan aan het Wereld Jeugdkampioenschap in Griekenland met het team van Jong Oranje Onder 20. Daar hebben we een derde plaats behaald. In dit team heb ik tegen Japan een hele wedestrijd gespeeld en tegen Hongarije één periode. Hier wordt sneller gespeeld en harder geschoten. Ik zal nog flink moeten trainen om ook op dat niveau goed mee te kunnen maar dat moet sowieso omdat ik de A-selectie wil halen'.

Stabiliteitstraining
Sarah verwacht dat Nederland weer gaat aanhaken bij de Europese top: 'Dan hebben we het over Rusland, Hongarije, de Balkanlanden, Griekenland en Spanje. Daarvoor gaat de trainingsintensiteit omhoog. We gaan meer kracht en fysieke training doen en ook stabiliteitstraining. Dat is een trainingsmethode om steviger in het water te liggen en je niet opzij te laten zetten. Ook gaan we ons meer richten op mentale training. Naar verwachting is er op al deze terreinen nog veel te winnen. Bovendien gaan we in de zomer doortrainen en komen we op 25 trainingsuren uren per week. Als we medaillekandidaat willen blijven is het nodig om dit te doen. Als dit tot resultaten gaat leiden dan wordt ook onze lengte nog meer een voordeel'.

Europacupwedstrijden
Volgend jaar wordt een druk jaar voor Sarah:' In 2018 is het Wereld Jeugdkampioenschap voor 18 jaar en jonger en het Europees Jeugdkampioenschap voor 19 jaar en jonger. Aan beide kampioenschappen doe ik mee. Bovendien heb ik Europacupwedstrijden met UZSC in Utrecht van 1 t/m 4 december en spelen we met het team ook nog de Supercup. Wij als landskampioen tegen de bekerwinnaar. We zijn ook bekerwinnaar dus dat zal wel weer tegen de nummer twee worden. Ik vind waterpolo een heel leuk spelletje en ik hou van teamsport. Binnen Jong Oranje Onder 17 zijn we allemaal vriendinnen. We gaan door het vuur voor elkaar. Dat en ons talent maakt dat we zulke goede resultaten boeken. En dat is ook nodig omdat uiteindelijk mijn ambitie is om later in het grote Oranje onder de lat te liggen'.