Logo vierklank.nl
Kunst & Cultuur

Expositie Veldwerk

Jan Radersma schildert zijn beelden op gevonden stukken karton of hout. Daarna krijgen ze een tweede leven en blijft hun voorgeschiedenis deels behouden in vlekken, krassen en tinten.
Jan Radersma schildert zijn beelden op gevonden stukken karton of hout. Daarna krijgen ze een tweede leven en blijft hun voorgeschiedenis deels behouden in vlekken, krassen en tinten.

door Henk van de Bunt

De eerste ArtTraverse-tentoonstelling van het seizoen 2017 - 2018 in het gemeentehuis van De Bilt toont van 24 september tot en met 14 november werk van Frank Eerhart (beelden, gedichten) en Jan Radersma (schilderijen). De expositie wordt op zondag 24 september om 15.00 uur geopend door Corrie van der Veen, oud-conservator van de Aegon kunstcollectie.

Radersma
Kenmerkend voor het werk van beeldend kunstenaar Jan Radersma (Batavia 1948) zijn de gelaagde schilderijen en werken op papier die getuigen van een voortdurende opeenvolging van handelingen en overwegingen, totdat het kunstwerk in een fase belandt waarin elke verdere toevoeging afbreuk doet aan het totaalbeeld. Vormen en composities in het landschap worden omgezet naar een werk dat balanceert op de grens van abstractie en figuratie. Radersma blijft hierbij niet aan de veilige kant zitten maar zoekt het uiterste van die grens op, om op een ragfijn overgangsgebied te komen. Jan Radersma schildert zijn werken op houten dragers, doeken of panelen. Ze vormen het beeldverslag van zijn bestaan.

Eerhart
Frank Eerhart Den Haag 1948)maakt werken van objets trouvés. Hij verzamelt verdwaalde objecten, die hun oorspronkelijke waarde en functie verloren hebben, maar die een bijzondere aantrekkingskracht bezitten door hun huid, hun vorm of geschiedenis. Door het behouden van sporen uit hun verleden worden ze met bescheiden ingrepen geassembleerd tot portretten of gestalten die zo als kunstwerk een nieuw bestaan krijgen. Eerhart studeerde Nederlands en publiceerde diverse gedichtenbundels voor kinderen en stelde bloemlezingen samen. Hij schrijft poëtische teksten bij zijn eigen beeldend werk en over het werk van bevriende collega's.

Workshop
Tijdens de tentoonstellingsperiode van Veldwerk wordt op maandag 30 oktober een workshop in het gemeentehuis van De Bilt georganiseerd, waarin men een eigen dichtbeeld kan maken. Onder begeleiding van Frank Eerhart worden gedichten geschreven; Jan Radersma begeleidt het vervaardigen van een monotype bij het eigen gedicht. Beide creaties worden aan het eind van de dag samengevoegd in een eigen A3 lijst.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>