GroenLinks trekt aandacht met een fiets uit vroegere tijden.
GroenLinks trekt aandacht met een fiets uit vroegere tijden.

Marktdag De Bilt trekt veel bezoekers

Algemeen Activiteiten

door Guus Geebel

De hevige regenbuien die af en toe neerkletterden weerhielden belangstellenden niet om op zaterdag 9 september de negende Markt- en Oldtimerdag in Het Oude Dorp De Bilt te bezoeken. In de wijde omgeving van de markt was geen parkeerplaats meer te vinden.

De Marktdag begon om 10.00 uur en om 10.30 uur vertrokken de oldtimers voor een bijna negentig kilometer lange tocht. Ze werden uitgeleide gedaan met muziek van The P.U.B. In de stoet reed ook Bus27 mee. De bus reed vroeger voor het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU) en deed dienst in de Schepenbuurt. In de middag maakte de volgeboekte

bus een rit van dertig kilometer door de gemeente De Bilt.

Kramen
Bij de ruim honderd kramen was een grote verscheidenheid aan spullen, hapjes en drankjes te koop. Over een halfjaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, dus presenteerden de plaatselijke politieke partijen zich ook op de markt. Op de twee podiums vonden verschillende optredens plaats. Aan de Markt- en Oldtimerdag zijn goede doelen verbonden. De opbrengst van de dag gaat dit jaar naar doelen in Colombia, Nicaragua en Malawi.

Projecten
Een deel van de opbrengst van de Marktdag is bestemd voor de uitbreiding van een wijkgebouw in een buitenwijk van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Zo'n 70 kansarme kinderen  krijgen daar ondersteuning en onderwijs. Een ander deel is bestemd voor een klaslokaal in het dorp Nkhoma in het Afrikaanse Malawi. Malawi heeft onvoldoende regeringsscholen en de kwaliteit van het onderwijs is slecht. De school in Nkhoma is hard toe aan een nieuw klaslokaal. Verder gaat een deel van de opbrengst naar een onderwijsproject in Nicaragua dat steun krijgt voor het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Het project fungeert ook als naschoolse opvang. Verder krijgen de kinderen er iedere dag een warme maaltijd.

Emmaus
Kringloopwinkel Emmaus Bilthoven overhandigde op de Marktdag een cheque van 4.000 euro aan De Dorpskerk voor het project in Nicaragua. Inemie Gerards is bij Emmaus lid van de projectcommissie die in Nicaragua ook een project steunt. Het project in Nicaragua vanuit De Dorpskerk past binnen de doelstelling van Emmaus en de kringloopwinkel wil het daarom van harte steunen.'De Dorpskerk heeft contacten met de kerk in Nicaragua. Dat was voor ons de reden het bedrag voor dit project te schenken. Als het via het kerkelijk verband loopt, komt het hele bedrag ten goede aan het project', vertelt Gerard Versteegh. 'Hoe De Dorpskerk de opbrengst van de Marktdag over de drie projecten verdeelt is voor Emmaus niet van belang, als er in ieder geval maar 4.000 euro naar Nicaragua gaat, want dat past binnen onze doelstelling.' Dat zal vast wel lukken want de opbrengt is maar liefst 22.500 euro. Inemie Gerards: 'Het project loopt in De Bilt en dan is het fijn dat wij daaraan bijdragen. Alles wat in De Bilt speelt en overeenkomst heeft met onze doelstelling willen we steunen.'

Wachten op de bus voor een rondrit door de gemeente.
Anco de Rooij ontvangt van Emmaus een bedrag van 4.000 euro. V.l.n.r. Gerard Versteegh, Jan Kuus, Inemie Gerards, Anco de Rooij en Frank Dujardin.