Pieter Pols voor zijn fraaie tuin met bloemen, gras en bank.
Pieter Pols voor zijn fraaie tuin met bloemen, gras en bank.

Ada en Pieter Pols maakten van de nood een deugd

Algemeen Algemeen

Achterblijvend groenonderhoud

door Rob Klaassen

Ada en Pieter Pols wonen al ruim 11 jaar aan de Tweelingen in Bilthoven. Pieter vroeg eens langs te komen om kennis te komen nemen van het groenonderhoud rond de Tweelingen en tevens wilde hij laten zien hoe het ook anders kan. Ada en Pieter hebben het stuk gemeentegroen voor hun woning geadopteerd. Samen met andere familieleden is dit omgetoverd tot een prachtige tuin inclusief een bankje.

Pieter: 'Het gemeentelijk groen rond de flats aan de Tweelingen is de laatste jaren sterk door de gemeente verwaarloosd. De door de gemeente ingehuurde BIGA-groep zie je de laatste tijd ook al niet meer en wanneer zij komen, schoffelden ze niet verder dan twee meter vanaf de stoep; alles in opdracht van de gemeente. Een groot deel van de beplanting bestaat uit zeer doornige struiken, waaraan na de bloei gele appeltjes komen. Het is de Japanse Sierkwee, officiële naam Chaenomeles Japonica. De ratten zijn dol op die appeltjes. Deze struiken zijn indertijd geplant om inbrekers buiten de deur te houden. Helaas vinden ratten en ander ongedierte dit een paradijs. Het stikt er hier letterlijk van'.

Lokdozen
Pols vervolgt: 'De gemeente heeft daarom het bedrijf Mega Des uit Lelystad ingeschakeld. Iedere maandag komt dit bedrijf langs om lokdozen te plaatsen, zowel in het plantsoen als bij de greppel aan de overzijde van de Tweelingen. Hier zal best veel geld mee zijn gemoeid. Mega Des heeft de gemeente geadviseerd om korte metten te maken met zowel dit groen als met het overtollige onkruid, zoals bramen, brandnetels en pispotjes. Ik heb de gemeente hier ook al menigmaal om gevraagd De heer Ruud Bron van de afdeling Beheer Openbare Ruimte heeft mij gezegd, dat hij deze situatie vervelend vindt, maar dat het hem verboden is iets aan de brandnetels, bramen en dergelijke te doen. Hij zei me wel te willen, maar niet te mogen. Kortom, een patsituatie.

Adopteren:
'In navolging van een buurvrouw van drie woningen verderop heb ik de gemeentelijke groenstrook geadopteerd. Je bent dan verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente heeft wel eerst alle struiken en onkruid uit de groenstrook verwijderd. Tevens is afgesproken dat er geen hek of schutting om de tuin geplaatst mag worden. Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om de groenstrook te adopteren en er een mooie tuin van te maken. Mijn buurvrouw zou ook wel graag willen, maar zij kan het gezien haar leeftijd niet meer onderhouden. Zij is dus gedoemd om tegen de brandnetels, bramen e.d. te blijven aankijken.
Ik vind dit onrechtvaardig en hoop dat er voor mensen zoals zij oplossingen worden bedacht,
zodat ook zij om een beter uitzicht kunnen krijgen. De gemeente moet zich schamen het gemeentelijk groen zo te laten verloederen'.

De groenstrook voor de huizen bij Tweelingen.