Logo vierklank.nl
Ebbe Rost van Tonningen in het gemeentehuis van De Bilt op weg naar zijn werkkamer.
Ebbe Rost van Tonningen in het gemeentehuis van De Bilt op weg naar zijn werkkamer.
Politiek

Ebbe Rost van Tonningen blijft wel politiek actief

door Henk van de Bunt

Twee van de vier collegepartijen wezen 'hun' wethouder al aan als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018; Hans Mieras wordt het boegbeeld bij D66 en Madeleine Smit-Bakker neemt het voortouw bij het plaatselijke CDA. Wie namens GroenLinks op het schild wordt gehesen is op dit moment nog niet bekend. voor Beter De Bilt zou hetzelfde gezegd kunnen worden, maar daar is het in ieder geval niet Ebbe Rost van Tonningen.

Betekent dit bericht gelijk een einde aan de politieke loopbaan van Rost van Tonningen (74): 'Nieuwe verkiezingen, nieuw gezicht voor Beter De Bilt', dat betekent het; niets meer en niets minder. Ik ben eventueel wel beschikbaar als wethouder, indien Beter De Bilt zou deelnemen aan een nieuwe coalitie. Beter De Bilt komt in september van dit jaar met een nieuwe lijsttrekker. Een belangrijke succesfactor? 'Ons sterke team', aldus Ebbe.

11 jaar
Ebbe Rost van Tonningen heeft vanaf 2006 in de Biltse gemeenteraad gezeten. Hij had als belangrijkste ambitie in de politiek om vanuit zijn brede bestuurservaring, wethouder te worden. Na ruim 10 jaar is dat dan gelukt: in november 2016. Nu draagt hij de rol van lijsttrekker van zijn partij Beter De Bilt over. In 2006 is hij de lokale politiek ingegaan en kwam als opvolger van lijstrekker Robert-Jan van Gent in de Gemeenteraad van De Bilt. Ebbe ontdekte steeds meer het belang van een echte lokale partij en stichtte voor de verkiezingen van 2014 de partij Beter De Bilt. Daarmee boekte hij als lijsttrekker een winst van 0 naar 4 zetels. Daarmee werd de partij, samen met de VVD de één na grootste partij. Maar de coalitie ging niet met Beter De Bilt in zee. 'Ebbe is te kritisch', werd toen gesteld.

Vragen
'Waarom geen lijsttrekker meer'? 'Als lijsttrekker moet je ook in de Gemeenteraad willen zitten. Ik kies bij voorkeur de rol van bestuurder. Dus ik ben beschikbaar als wethouder en als dat niet gebeurt, is de kans groot dat ik uit de lokale politiek ga. Nu Beter De Bilt een sterk en ervaren team heeft, kan dat ook'.

'Wat trekt je aan in het wethouderschap'? 'Besturen is ideeën vormgeven in de praktijk. Daar staat het bordje: werk in uitvoering. Ik ben vooral een doener, die gaat voor maatschappelijk resultaat. Daarnaast voel ik mij een verbinder, die de meest uiteenlopende groeperingen bij elkaar brengt, vooral ook burgers. Maar als wethouder schaak je op diverse borden. Bijvoorbeeld naar bedrijven, lokale en regionale overheden. Die verbindende rol wordt voor een wethouder steeds belangrijker'.

'Welk resultaat heb je behaald als wethouder'? 'Het is te gemakkelijk om van een resultaat van één wethouder te spreken. Het is een team, dat daaraan werkt. Maar ik heb een versnelling kunnen brengen in een aantal dossiers. In november 2016 als wethouder gestart, loodste ik na felle debatten binnen drie maanden het al 10 jaar slepende dossier van het zwembad door de gemeenteraad. Twee wethouders waren daarop (al) gesneuveld, een lot waaraan ik ternauwernood ontsnapte. 'Het vizier van de oppositie was op mij gericht'. Maar volgend jaar komt er dan eindelijk een nieuw zwembad'.

Voorbeelden
'Voorbeelden van mijn dossiers zijn verder de koopzondagen, het gemeentelijk armoedebeleid, prestatieafspraken met de SSW voor sociale huurwoningen, waarvan deze dagen de bouw van 99 sociale huurwoningen van start is gegaan. En verder: een samenhangend woningbouwprogramma, de tunnel in De Leijen, het detailhandelsbeleid en verkoop van kavels op bedrijventerrein Larenstein. Volgende maand een concept voor een nieuw beleid speelplaatsen'.

Duwer
Ebbe Rost van Tonningen: 'Ik heb als econoom in de gemeenteraad jarenlang gewaarschuwd voor de almaar zwakker wordende financiële situatie. Het gevolg: 'Veel verborgen achterstallig onderhoud en lange wachttijden'. Terugkijkend op mijn raadslidmaatschap kan de gemeenteraad nog veel aan kracht winnen. 'Minder op de man en meer op de inhoud. Ik hoor het veel om mij heen', zo blikt Ebbe terug. Brede samenwerking gevraagd. De nieuwe burgemeester heeft een veelbelovende start gemaakt om dat voor elkaar te krijgen. Het is waarschijnlijk, dat wij lijst 3 krijgen bij de volgende verkiezingen in maart 2018. Ik ga voorstellen dat ik als lijstduwer op plaats 6 kom.'

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>