Logo vierklank.nl
Sterk Spul zingt uit volle borst.
Sterk Spul zingt uit volle borst.
Algemeen

Burgemeester opent Open Monumentendag in Maartensdijk

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 9 september vond de Open Monumentendag 2017 De Bilt weer plaats, met dit jaar als thema: 'Boeren, burgers en buitenlui'. Oorspronkelijk was dit de roep waarmee een dorps- of stadsomroeper op het marktplein de aandacht trok voor een officiële mededeling. Dit jaar verrichtte burgemeester Sjoerd Potters de opening op Buitenplaats Rustenhoven.

Elk jaar wordt in gemeente De Bilt tijdens de Open Monumentendag een aantal monumenten gratis opengesteld voor het publiek. Afgelopen weekend gaven vrijwilligers hier rondleidingen voor geïnteresseerden, kon men een boekje kopen onder de titel "Buitenlui op de buitenplaats" en was een fietsroute uitgezet. Het geheel werd omlijst door tentoonstellingen en er traden diverse bands op.

Rustenhoven
Dit jaar viel de eer te beurt aan burgemeester Potters om de Monumentendag te openen op Buitenplaats Rustenhoven, een statig monument, omstreeks de 18e eeuw gebouwd. Eén van de eerste bewoners was Johan Schwaving, schout van Maartensdijk van 1715 tot 1759. Daarna kende het landgoed nog vele, soms adellijke, eigenaren en bewoners. Koningin Juliana speelde hier weleens met haar toneelgroepje en Prins Bernhard ging hier op fazantenjacht met Fentener van Vlissingen. Potters was verheugd om op dit mooie landgoed de aftrap te mogen doen. 'De woorden buitenplaats en buitenlui zijn niet aan elkaar verwant', vertelde Potters. Hij vervolgde 'Buitenlui hadden geen huis en trokken rond van stad tot stad. Buitenplaatsen werden gebouwd door een inwoner van de stad, die graag een beetje wilde bijkomen van het drukke stadse leven. Denkt u zich eens in: toen al, vier- à vijfhonderd jaar geleden'. Potters gaf een mooi voorbeeld hiervan: Hofwijck bij Den Haag, gebouwd door staatsman Constantijn Huijgens. Hij wilde regelmatig letterlijk "de wijk van het hof nemen", even uitrusten van de Haagse regeringsbeslommeringen.

Van alles te doen
'Niet alle monumenten van de gemeente De Bilt zetten vandaag hun deuren open. Toch is er veel te beleven', aldus Potters. Het publiek kon dan ook een kijkje nemen bij Historische Kring D'Oude School in De Bilt, Jagtlust opende haar deuren voor een rondleiding, er was een streekmarkt op Landgoed Oostbroek, voor degenen met honger konden terecht in Molen De Kraai in Westbroek voor een boerenlunch en bij Boerderij Eyckenstein was vlees van Jersey-stieren te koop. Los van Open Monumentendag vond in De Bilt nog de jaarlijkse kunstmarkt plaats in het Van Boetzelaerpark en kon men old-timers bewonderen in de Dorpsstraat.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>