Ruim twee jaar nadien vormen de twee paaltjes aan de zuidzijde van de weg het enige verschil.
Ruim twee jaar nadien vormen de twee paaltjes aan de zuidzijde van de weg het enige verschil.

Paaltjes doen het werk

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In het kader van het VerkeersCirculatiePlan (VCP) De Bilt is in 2015 besloten een plateau aan te leggen op de locatie van de sluis aan de Blauwkapelseweg in De Bilt. Nu, ruim twee jaar later - wijst niets op de uitvoering van dit genomen besluit.

Het voornemen van het College riep toentertijd meteen al een serie vragen op. Erik Ferguson meldde positieve ervaringen met wegversmallingen te hebben: 'Wanneer ik naar mijn zoon ga in De Bilt, maak ik mij iedere keer boos als ik zie hoe sommige verkeersdeelnemers gewoon voorrang 'nemen', in plaats van netjes af te wachten of zij wellicht voorrang krijgen van een medeweggebruiker. Bij ons (in Zeist) hebben wij twee zelfde soort wegversmallingen. Hier heeft niemand voorrang op de ander - in tegenstelling tot de verkeerssluis in De Bilt - en dus wordt netjes afgewacht of de tegenligger eventueel voorrang verleent aan jou'.

Gemeente
Communicatieadviseur Barry Smits van de gemeente meldt nu: 'In het kader van het VerkeersCirculatiePlan (VCP) De Bilt is inderdaad destijds voorgesteld een plateau aan te leggen op de locatie van de sluis op de Blauwkapelseweg. Actiegroep 'Beloofd=Beloofd' van de Blauwkapelseweg heeft de gemeente hier toen over benaderd. Uiteindelijk is met de omwonenden afgesproken vooralsnog enkel paaltjes te plaatsen, die het langsrijden van de sluis via de stoep verhinderen. De situatie zal zo blijven tot de maatregelen uit het VCP De Bilt zijn uitgevoerd, zoals het doortrekken van de Prof. Dr. T.M.C. Asserweg en het instellen van eenrichtingsverkeer. Er was geen enthousiasme bij de omwonenden voor het verwijderen van de voorrangsregeling en dus ook niet voor het (eerder) realiseren van een plateau'.

De oude situatie bij de sluis.