Logo vierklank.nl
Politiek

GroenLinks wil meer groen in de tuinen

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks wil graag dat ook De Bilt zich aansluit bij de actie 'Operatie Steenbreek', die tot doel heeft om burgers te stimuleren hun tuin te 'vergroenen'. Ruim 40 gemeenten gingen De Bilt daarin al voor.

Aanleiding voor de actie zijn de steeds vaker voorkomende hoosbuien, zoals deze week nog in Overijssel. Daarbij moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen en dat betekent een enorme druk op het riool, dat deze hoeveelheden vaak niet zo snel kan verwerken. Dit wordt in de hand gewerkt door de trend om tuinen te betegelen en zo 'onderhoudsvrij' te maken. Burgers die (een deel van) hun tuintegels verwijderen en hun tuin vergroenen leveren ook nog eens een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Meer groen in de tuin betekent meer vogels, insecten en andere dieren.

Rioolheffing
Raadslid Henk Zandvliet (GroenLinks) pleit er bij het College van Burgemeester en Wethouders voor dat de gemeente mee gaat doen aan Operatie Steenbreek en daarbij gaat samenwerken met onder meer de woningcorporatie SSW, de wijk- en dorpsplatforms, geïnteresseerde individuele bewoners en de tuinbranche. Verder vraagt hij om in navolging van gemeenten als Nijmegen en Altena te onderzoeken of de rioolheffing kan worden gekoppeld aan de vergroening van tuinen en daken, aangezien deze leidt tot minder belasting van het riool.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>