Wethouder Ebbe Rost van Tonningen, SSW-directeur Jessie Bekkers-Van Rooij en wethouder Hans Mieras bij het slaan van de eerste paal.
Wethouder Ebbe Rost van Tonningen, SSW-directeur Jessie Bekkers-Van Rooij en wethouder Hans Mieras bij het slaan van de eerste paal.

Start nieuwbouw appartementen De Leijen Zuid

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Met het slaan van de eerste paal startte woensdag 30 augustus officieel het nieuwbouwproject appartementen De Leijen Zuid aan de Van Heukelomlaan in Bilthoven. Woonstichting SSW realiseert, in samenwerking met De Vries en Verburg Bouw BV, een nieuw complex met 99 appartementen. In het najaar van 2018 krijgen de eerste huurders de sleutel van hun nieuwe woning.

De afgelopen jaren lukte het de gemeente De Bilt maar niet om te voldoen aan de vraag naar meer sociale huurwoningen. Tot 2030 moeten er ieder jaar meer dan 30 huurwoningen bijkomen in de gemeente De Bilt. Deze eerste stap van SSW is dan ook meer dan welkom in de bijna vastgelopen huurwoningmarkt in de gemeente.

Voeten
Voordat de eerste paal de grond inging, vertelde SSW-directeur Jessie Bekkers-Van Rooij: 'Wij zijn trots, dat wij vandaag kunnen beginnen met dit grote project in De Leijen Zuid, met de realisatie van 99 appartementen, met 2-,3- en 4 kamerwoningen en een oppervlakte van 60 tot 93 vierkante meter. Dit project had dan ook heel wat voeten in aarde. Wij zijn niet voor niets uitgegaan van de vier D's: doorzettingsvermogen, duurzaamheid, doorstroming en doen!'. Het bouwen van huurwoningen kost jaren werk, en doorzettingevermogen is inderdaad gewenst bij dit soort grote projecten. Alle woningen worden duurzaam gebouwd, zonder gas, want de woningen worden verwarmd met een individuele warmtepomp, huurders koken elektrisch en op het dak staan zonnepanelen. Ook over het wonen is nagedacht. In de binnentuinen kunnen bewoners elkaar ontmoeten, zodat het prettig wonen is voor de huurders. Om doorstroming te bevorderen krijgen woningzoekenden met een medische urgentie en oudere huurders die een sociale huurwoning achterlaten voorrang bij de toewijzing. 'En nu gaan wij met het hele team beginnen met de bouw van de appartementen, de vierde 'd' van "doen" vervolgde Bekkers- Van Rooij.

Groen
Ook wethouder Hans Mieras is verheugd over de realisatie. 'Mensen willen graag wonen in De Bilt, omdat De Bilt zo'n groene gemeente is. Daarom moeten wij bij de bouw van huizen goed nadenken. Waar kunnen nog woningen worden bijgebouwd? Kost dat niet teveel groen? En moeten wij alleen bouwen in De Bilt/ Bilthoven? Of ook in de andere kernen? Dit zijn vragen waar onze ambtenaren zich continu mee bezighouden, want zonder veel groen is De Bilt zichzelf niet meer'.