Er wordt een vraagteken gezet bij de noodzaak tot voortgang van de post De Bilt.
Er wordt een vraagteken gezet bij de noodzaak tot voortgang van de post De Bilt.

Voortbestaan brandweerposten De Bilt en Groenekan bedreigd

woensdag 6 september 2017 9:00

door Henk van de Bunt

De brandweer in de gemeente De Bilt maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Utrecht; een samenwerkingsverband van de 26 gemeenten in de regio Utrecht op het gebied van brandweerzorg, (gemeentelijke) crisisbeheersing en geneeskundige hulpverlening. Er werken ongeveer 2400 medewerkers, waarvan ongeveer 80% zich bezighoudt met brandweerzorg.

Het grootste gedeelte van de medewerkers bestaat uit vrijwillige brandweermensen, die naast hun reguliere baan dag en nacht beschikbaar zijn om uit te rukken als nood aan de man is. Het meest zichtbare deel van het werk is 'repressie', het bestrijden van brand en het verlenen van hulp aan mens en dier. In de gemeente De Bilt zijn er vijf brandweerkazernes; uitvalbases van de korpsen Bilthoven, De Bilt, Groenekan, Maartensdijk en Westbroek. Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht (hierna: VRU) heeft besloten om de brandweerkazernes en uitrukposten van de gemeenten onder de huidige condities te blijven gebruiken.

Huisvesting
In deze gemeente zijn er thans vijf brandweerkazernes in Bilthoven (Leijenseweg 40), De Bilt (Henri Dunantplein 4C), Groenekan (Koningin Wilhelminaweg 439), Maartensdijk (Koningin Wilhelminaweg 9) en Westbroek (Dokter Welfferweg 38). De kosten van beheer en exploitatie van de betreffende gebouwen blijven voor rekening van de gemeenten: dat betekent dat het aan de gemeenten is om hun kazernes en uitrukposten op het noodzakelijke onderhoudsniveau te brengen.

Samen
Eerder al ging het College van Burgemeester en Wethouders van De Bilt in dit verband een intentieovereenkomst aan met de gemeente Stichtse Vecht betreffende een gezamenlijke brandweerpost Westbroek/Tienhoven op een nader te bepalen locatie. Het College heeft nu aan de VRU het voorlopige standpunt uitgebracht over de in stand te houden brandweerposten en de daartoe uit te voeren onderhoudswerkzaamheden. In het gemeentelijk Mededelingenblad verwoordt zij het als volgt: 'Allereerst onderschrijven wij het belang, dat de brandweervrijwilligers hun werkzaamhedenheden kunnen verrichten in en vanuit een bruikbare en functionele werkomgeving. In het licht van de regionalisering van de brandweer en de voorbereiding van het nieuwe regionale dekkingsplan, zetten wij vraagtekens bij de noodzaak van het voortbestaan van de posten De Bilt en Groenekan. Zonder garanties over het voortbestaan, ligt het niet voor de hand om in deze posten voor de lange termijn te investeren. Ter wille van een zo optimaal mogelijke besteding van middelen geven wij prioriteit aan het op orde brengen van de brandweerposten Bilthoven, Maartensdijk en de nieuwbouw van de gezamenlijke post Westbroek/Tienhoven. Over deze vertrekpunten willen wij in het kader van de beheer- en onderhoudspakketten het gesprek aangaan met de VRU'.

Krediet
Het College vervolgt aangaande de kosten: 'De actuele inventarisatie van de per brandweerpost benodigde onderhoudswerkzaamheden wijst uit dat het beschikbare investeringskrediet van 609.235 euro onvoldoende is voor het op het vereiste onderhoudsniveau te brengen van de brandweerposten Bilthoven en Maartensdijk en ons aandeel in de nieuwbouw van de post Westbroek/Tienhoven. Wij zullen het krediet daarom gebruiken voor het renoveren van de post Bilthoven, de voorbereiding van de renovatie van de post Maartensdijk en een ruimtelijke verkenning voor de nieuwe post Westbroek/Tienhoven. Over het dekken van de overige kosten zullen wij de gemeenteraad een voorstel doen bij de begroting 2018'.