Logo vierklank.nl
 Nieuwe heide op oude grond.
Nieuwe heide op oude grond.
Natuur & Milieu

Heide is terug op de Heijntjeskamp

Na vier jaar geduldig schoonmaken door vrijwilligers en leden van de werkgroep De Heikrekels, heeft het Langoed Beerschoten in De Bilt weer een echt heideterrein.

Op een volkomen overgroeid gebied tussen Beerschoten en het stuifduingebied Panbos lag een strook onzichtbare heide, die 100 jaar geleden door boeren is afgeplagd voor de potstal. In de loop der jaren rukten bosgebieden op en vielen er boomzaden op de heide. Zo verdween het heidegebied langzaam.

Resultaat
Omdat de provincie Utrecht dit als een bosgebied beschouwt was een geen beleid en geld om de heide weer terug te krijgen. Vijftien vrijwilligers kwamen echter als Heikrekels met zagen en snoeitangen en maakten zo de eerste hectare heide schoon. Oude heidezaadjes gingen door het licht weer kiemen en het resultaat is nu te zien. In goed overleg met de boswachter van Het Utrechts Landschap wordt door de Heikrekels, scholieren en vrijwilligers buiten het broedseizoen het heidegebied verder vrijgemaakt.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>