Invasieve niet-inheemse planten, zoals reuzenberenklauw zijn steeds vaker de oorzaak van bezorgdheid.
Invasieve niet-inheemse planten, zoals reuzenberenklauw zijn steeds vaker de oorzaak van bezorgdheid.

De Bilt bindt de strijd aan met de reuzenberenklauw

Algemeen Natuur & Milieu

De gemeente De Bilt werkt aan een plan van aanpak voor de bestrijding van de reuzenberenklauw en andere invasieve uitheemse planten en dieren. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met het Utrechts Landschap, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, ProRail en de andere Utrechtse gemeenten.

De gemeente De Bilt gaat ook de inwoners actief informeren over de bedreiging van de biodiversiteit door de zogenaamde invasieve exoten en over de manier waarop zij kunnen bijdragen aan de bestrijding hiervan. Zelf werkt de gemeente hier al aan door het uitsteken van de reuzenberenklauw, het afzagen van de Amerikaanse vogelkers en het vernietigen van de resten van verschillende soorten duizendknoop.

Risico
GroenLinks-raadslid Henk Zandvliet is blij met de serieuze aandacht voor dit probleem: 'Ik ga ervan uit, dat ook de medewerkers van de Milieustraat hierover goed worden geïnformeerd. Onlangs kreeg ik namelijk een klacht van mensen, die veel moeite hadden gedaan om een grote hoeveelheid van de Japanse duizendknoop te verwijderen. Die wilden ze als restafval aanbieden, zodat dit spul zou worden verbrand. Ze wisten dat dit ook in bijvoorbeeld Amersfoort de richtlijn was, maar hier kregen ze te horen dat het bij het groenafval moest worden gestort, waardoor ze de planten volgend jaar bij wijze van spreken via de compost weer terug kunnen krijgen. Ik vind dat dat risico moet worden uitgesloten'.

Publicatie
GroenLinks had tot een actieplan opgeroepen naar aanleiding van de recente publicatie van een EU-lijst van verboden uitheemse planten en dieren die een bedreiging vormen voor de bestaande flora en fauna. Hiertoe behoren onder meer de reuzenberenklauw, de reuzenbalsemien en de Amerikaanse rivierkreeft. Deze mogen niet meer verhandeld en toegepast worden en moeten door de lidstaten actief worden bestreden. [HvdB]