Afbeelding

Tenniscentrum Groenekan verduurzaamt tennishal met led-verlichting

Algemeen Sport

TC Groenekan heeft deze week alle verouderde verlichting in de binnenhal vervangen door led verlichting. De nieuwe energiezuinige verlichting dringt het energieverbruik met ruim 60% terug. Bovendien is het lichtbeeld in de hal aanmerkelijk verbeterd.

Voorheen werd de tennishal verlicht door 232 conventionele TL-buizen. Daarvoor in de plaats gekomen zijn duurzame led tubes, die één-op-één in de bestaande armaturen zijn geplaatst. Deze tubes kennen een verbruik van slechts 22 watt, waardoor de tennisclub het energieverbruik met ruim 60% terugdringt ten opzichte van de oude 58 watt TL-buizen.

Forse besparingen
Op jaarbasis zorgde de traditionele verlichting in de tennishal voor een verbruik van 59.934 kWh. Met de nieuwe Saled ledverlichting is dit verbruik gedaald tot slechts 18.313 kWh. De investering in led is daarom financieel zeer interessant. Doordat de club duizenden euro's per jaar gaat besparen is de totale investering al binnen twee jaar terugverdiend. Bovendien wordt ook het milieu gespaard: de jaarlijkse uitstoot van CO2 en zwavel wordt met respectievelijk 23.557 kg en 17.689 gr teruggedrongen.

Uitstekend lichtbeeld
De investering komt niet alleen het milieu ten goede. Ook de spelers van Groenekan profiteren van het nieuwe licht. De tennisbanen waren op diverse plekken niet goed meer verlicht als gevolg van de verouderde lampen. Dankzij de nieuwe led lampen is dit probleem verleden tijd en geniet de tennishal weer een uitstekend lichtbeeld. Omdat led vrij is van trillingen zullen de spelers bovendien nauwelijks meer hinder ondervinden van het licht.

Voor meer informatie over de led verlichting, bekijk de website van Saled: https://www.saled.nl/nl/led-verlichting/