Het in oranje kledij gehulde Nederlands zit-volleybalteam lanceerde gezamenlijk met v.l.n.r. (achterste rij) de wethouders Madelejne Bakker (De Bilt), Jorrit-Jan Eijbersen (Bunnik) en (voorste rij) Simon Ott en Michelle Maes (Sportief Zeist), Bilts buurtsportcoach Sebastiaan Klok en wethouder Sander Jansen (Zeist) de website www.uniek sporten.nl.
Het in oranje kledij gehulde Nederlands zit-volleybalteam lanceerde gezamenlijk met v.l.n.r. (achterste rij) de wethouders Madelejne Bakker (De Bilt), Jorrit-Jan Eijbersen (Bunnik) en (voorste rij) Simon Ott en Michelle Maes (Sportief Zeist), Bilts buurtsportcoach Sebastiaan Klok en wethouder Sander Jansen (Zeist) de website www.uniek sporten.nl.

Gemeenten ondertekenen Grenzeloos Actief

woensdag 30 augustus 2017 9:00

door Henk van de Bunt

Zaterdag 26 augustus ondertekenden de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist de samenwerkingsovereenkomst 'Grenzeloos Actief'. Hiermee gaan de gemeenten de samenwerking aan om gezamenlijk sporten en bewegen voor mensen met een beperking te verbeteren in de regio.

Voor mensen met een beperking is het nog niet vanzelfsprekend om dichtbij passend sport- en beweegaanbod te vinden. Zo is het aanbod in de buurt niet altijd toegankelijk, faciliteiten en materialen ontbreken of er is geen vervoer. Het sport- en beweegbeleid 'Grenzeloos actief' is opgezet door het ministerie van VWS om een landelijk dekkende structuur en passend sport- en beweegaanbod te creëren, waarbij iedereen in Nederland met een beperking de mogelijkheid heeft om te sporten en bewegen. Hierbij is samenwerking tussen lokale en regionale partijen van groot belang.

Match
Wethouder Madeleine Bakker verduidelijkt: 'Met het opzetten van regionale samenwerkingsverbanden heeft VWS als doel een landelijk dekkende structuur van ongeveer 43 regionale samenwerkingsverbanden te creëren. Door in te zetten op een regionale netwerkstructuur kan er een duidelijke match ontstaan tussen de vraag naar en het beschikbare sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking. Hierbij valt te denken aan sectoren zoals zorg, revalidatie, onderwijs, welzijn, sport, sociale netwerken van de diverse decentralisaties. Een eerste stap in regio Zuidoost Utrecht is om een gezamenlijk plan op te stellen voor samenwerking. Een eerste uitvoer hiervan is al in gang gezet met het inzichtelijk maken van het sport en beweegaanbod voor mensen met een beperking op de website en app Uniek Sporten van Fonds Gehandicaptensport'.

Zeist
Dit weekend stond het centrum van Zeist bol van de sport. Wat het weekend extra speciaal maakte was dat de site www.unieksporten.nl werd gelanceerd. De site biedt het lokale aanbod voor sporters met een beperking. Want sporten is voor iedereen: 'Voor mensen met een beperking is het nog niet vanzelfsprekend om dichtbij passend sport- en beweegaanbod te vinden. Dat willen we wel realiseren', zegt Sander Jansen, wethouder Sport in Zeist. Zo zijn sporthallen in de buurt niet altijd toegankelijk, faciliteiten en materialen ontbreken of er is geen vervoer. Daarom kijkt de gemeente Zeist samen met Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede naar mogelijkheden om het voor deze doelgroep zo toegankelijk mogelijk te maken. Een eerste uitwerking is dat het sport- en beweegaanbod uit de gemeenten staat op www.unieksporten.nl'.

Lancering
Zaterdag gaven de Heren Zit-volleyballers op het Emmaplein in Zeist een demonstratie voor het publiek en de wethouders van de betrokken gemeenten. Daarnaast lanceerden zij de site www.unieksporten.nl door vijftien ballen met de letters UNIEKSPORTEN.NL het publiek in te gooien. Dit vormde de sportieve start van de regionale samenwerking om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te verbeteren. De demonstratie van de zit-volleyballers maakte onderdeel uit van het Sportief Zeist weekend. Naast clinics voor sporters met een beperking stonden er ook vele reguliere sportverenigingen: vechtsporten, bootcamp, scouting, rugby, dans en nog veel meer kon gratis geprobeerd worden. Het Sportief Zeist Weekend werd georganiseerd door Stichting Centrummanagement in samenwerking met Sportief Zeist en lokale en sportondernemers.