Logo vierklank.nl
Op het rangeerterrein wordt hard gewerkt om de modellen aan het rijden te krijgen of te houden.
Op het rangeerterrein wordt hard gewerkt om de modellen aan het rijden te krijgen of te houden.
Algemeen

Stoomdag Rading Spoor prachtig stoomfeest

Elk jaar organiseert Stoomgroep Rading Spoor in Hollandsche Rading een open dag voor liefhebbers en mensen, die het leuk vinden om miniatuurstoomtreinen te zien rijden. Op 26 augustus was alweer de 41ste editie van de open dag met stralend weer. Om 11.00 was het al een drukte van belang. Bij de opstapplaatsen voor een rondrit over het terrein stonden rijen mensen op hun beurt te wachten.

door Kees Diepeveen

De grote charme van het prima georganiseerde evenement zijn toch de ritten die gemaakt worden met ouders en kinderen of opa's met kleinkinderen. Prachtige modeltreinen en niet alleen stoomtreinen met mooie namen als: Black Cloud, The Iron Horse en Grandpa maar ook meer eigentijdse modeltreinen die op een accu rijden. Niet alleen leden van Rading Spoor rijden er hun rondjes, uit het hele land zijn machinisten naar Hollandsche Rading gekomen met hun modeltreinen.

Stoomauto
Er waren niet alleen stoomtreinen te zien. Op het terrein waren ook andere machines die door stoom gedreven worden en die voorzichtig hun routes reden over het terrein tussen de bezoekers door zodat deze de machines goed kunnen bekijken. Er was een prachtige stoomwals en een machine genaamd Showmans Engine. Deze machine werd vroeger gebruikt op kermissen om zweefmolens en andere attracties aan te drijven. Aan deze machine is vijf jaar gewerkt. Er was ook een stoomauto uit 1904 met merknaam White, model D. Ook bijzonder was een stoomlocomotief genaamd: Union Pacific Big Boy Locomotief. De eerste eigenaar en bouwer van dit model heeft in 2001 zijn model verkocht aan een lid van de vereniging Rading Spoor die er al 16 jaar aan werkt en er zeker nog jaren aan zal werken om de machine te voltooien. Het eerste echte model stond in 1941 op de rails en was gebouwd om oorlogsmateriaal van de west naar de oostkust in Amerika te vervoeren. En dat met een snelheid van 140 kilometer per uur.

Tafelbaan
De hoge baan is vooral een attractie voor de kinderen. Wel 10 modellen reden er hun rondjes met meestal twee kinderen als passagier. Op de lage baan reden de grotere modellen die veel passagiers konden meenemen. De stoomtreintjes worden onder het rijden bijgevuld met kleine kooltjes. Een stop is nodig voor het innemen van water. Op de tafelbaan rijden de kleinste modellen rond waar alleen maar naar gekeken mag worden. Op het rangeerdeel van het complex wordt de hele dag druk gesleuteld om de modellen aan het rijden te houden of te krijgen. De modelbouwers geven de bezoekers graag antwoord op al hun vragen.  

Voorlichting
Dit jaar waren er ook veel kramen op het terrein waar leden van modelspoorweg-clubs lieten zien hoe bijvoorbeeld stoommachientjes werkten maar ook om de bouwfases van allerhande stoommachines te laten zien. Niet alleen treinen maar ook walsen en stoommachines. Natuurlijk waren er ook materialen en onderdelen te koop evenals de literatuur daarvoor. Zelfs de kinderen werden niet vergeten. Een springkussen was voor menig kind een leuke afleiding na een ritje met de stoomtrein.

De Stoomgroep Hollandsche Rading presenteerde zich in een mooie kraam met allerlei kleinere in aanbouw zijnde modellen om te laten zien waar je mee kunt beginnen wanneer je lid wordt van de vereniging. Elke woensdag zijn de leden op het terrein met hun hobby bezig. Op de site www.radingspoor.nl kunnen geïnteresseerden meer over de vereniging lezen en foto's bekijken.

Meer berichten