Logo vierklank.nl
 Circa 30 zwemmers naderen de eerste bocht in de ronde om fort Ruigenhoek.
Circa 30 zwemmers naderen de eerste bocht in de ronde om fort Ruigenhoek.
Sport

Groot aantal deelnemers aan zwemtocht rond Fort Ruigenhoek

De uitstekende waterkwaliteit van zwembad De Kikker en de fortgracht rond Fort Ruigenhoek in Groenekan maakte het weer mogelijk de kilometertocht rond het fort te organiseren. Het weer, de watertemperatuur van 21 graden en 120 enthousiaste deelnemers maakte deze 35ste editie van de kilometertocht op zaterdag 26 augustus op voorhand al een geslaagd evenement.

door Kees Diepeveen

Het was een gemêleerd gezelschap, dat de kilometer rond het fort ging zwemmen. Aan het begin van de week was de deelnemerslijst nog beperkt. Naarmate duidelijk werd dat het weer goed ging meewerken, kwamen de aanmeldingen massaal binnen. Kinderen, senioren, geoefende en ongeoefende zwemmers namen deel aan deze recreatieve tocht. De zon scheen volop en met een watertemperatuur van 21 graden was het ideaal zwemweer.

Volgboten
Vanwege het grote aantal deelnemers werd er in vier groepen van 30 zwemmers gestart. Begeleid door vier volgboten ging de groep dappere zwemmers van alle leeftijdscategorieën op weg naar een ronde van een kilometer rond het Fort. De volgboten voeren mee voor de veiligheid van de zwemmers. Voor de goede zwemmers was er de mogelijkheid om nog een ronde te zwemmen.

Genieten
Voor de start werden de zwemmers door veiligheidsfunctionaris Jan van de Hoogen van zwembad De Kikker toegesproken. Eerst feliciteerde hij de Gislund Stuut met haar verjaardag, die prompt door een groot koor werd toegezongen. Daarna vertelde Jan enthousiast over de prachtige natuur rond het fort. Over de brug, die is gebouwd voor de dassen zodat zij van het fort af naar het weidegebied kunnen komen om voedsel te zoeken en dat er weer minimaal zes broedsels met ijsvogels zijn uitgevlogen rondom het fort en er daardoor weer minimaal 25 a 30 nieuwe ijsvogels rondvliegen. Hij gaf de deelnemers als goede raad mee om onderweg ook vooral van de natuur te genieten. Deze raad was niet besteed aan de eerste deelnemers die na 20 minuten de ronde hadden gezwommen. Na een kwartier wachten ging een groep van 16 zwemmers op weg voor de tweede ronde. De laatste deelnemers kwamen ongeveer na een uur uit het water. Alle deelnemers kregen van Lies van de Hoogen een kikkerspaarpot en een roos.

Uniek
Tijdens de prestatietocht waren de kooltjes al op de barbecue gelegd. Nadat iedereen was omgekleed en bijgekomen van de zwemtocht kon het evenement gezellig worden afgesloten door deelnemers en organisatoren met een drankje en een hapje. Alle deelnemers hadden weer genoten van deze unieke zwemtocht die de gelegenheid biedt van de prachtige natuur rondom fort Ruigenhoek te genieten en die anders verborgen blijft.

Meer berichten