Logo vierklank.nl
 Het diamanten bruidspaar met locoburgemeester Anne Brommersma.
Het diamanten bruidspaar met locoburgemeester Anne Brommersma.
Ouderen

Echtpaar van Grootel zestig jaar getrouwd

'Met Kerstmis gaan we verloven', zei Anton van Grootel tegen Carla Brunia na een gezellige avond carnavalvieren in Hoensbroek. Ze ontmoetten elkaar die avond voor het eerst en het was liefde op het eerste gezicht. De verloving was inderdaad met Kerstmis van dat jaar en op 20 augustus 1957 trouwden ze voor de burgerlijke stand in Brussum. Zij was toen 23 en hij 29 jaar oud. Locoburgemeester Anne Brommersma kwam het echtpaar op maandag 21 augustus feliciteren met hun diamanten huwelijksjubileum.

door Guus Geebel

Het kerkelijk huwelijk was aanvankelijk gepland op 3 mei 1958, maar Anton van Grootel belandde vlak voor die datum met een hernia in het ziekenhuis. Alles moest worden afgeblazen en het huwelijk in de kerk in Brunssum werd uitgesteld tot 7 juni. 'Ik was de avond van onze ontmoeting verkleed als een soort boerinnetje met een kanten bloesje en schortje, maar Anton was niet verkleed', vertelt Carla. 'Hij was eigenlijk bij vrienden op bezoek.' Anton van Grootel was net terug uit Amerika waar hij 26 maanden verbleef. Toen hij terugkwam waren al zijn vrienden inmiddels klaar met hun studie en hij voelde zich wat ontheemd. In Amerika had hij auto gereden en hier moest hij weer op zijn oude fiets. Hij wilde zijn studie afronden maar ook verschillende hoogleraren waren weg. Zijn moeder raadde hem daarom aan om carnaval te gaan vieren, wat zestig jaar huwelijk tot gevolg had.

Berg en Bosch
Anton van Grootel is in Eindhoven geboren en opgegroeid in Aalst Waalre. Hij studeerde medicijnen in Leiden en werd algemeen chirurg in Nijmegen. Daar huurde het echtpaar na hun trouwen een vierkamerflat en werden drie van hun vijf kinderen geboren. Er zijn negen kleinkinderen. Van Grootel werkte 27 jaar als algemeen chirurg in ziekenhuis Berg en Bosch. Daarvoor werkte hij drie jaar als chef de clinique in het Westeinde Ziekenhuis in De Haag, waar ze in een bovenhuis woonden. Hij werkte in Berg en Bosch totdat het ziekenhuis door wanbeleid failliet ging. Hij vond dat heel erg want het ging zo abrupt dat er niet eens afscheid van de patiënten genomen kon worden. Hij vervulde zijn militaire diensplicht als luitenant-kolonels-arts. 

Lerares
Carla Brunia werd geboren in Weert maar groeide op in Schiedam. 'In de oorlog waren we geëvacueerd in Nieuwerkerk aan den IJssel en in 1948 verhuisden we naar Brunssum.' Carla was lerares, maar werd ontslagen toen ze ging trouwen. Ik 1980 begon ze een opleiding voor ok-assistent die ze in 1983 afrondde. Ze assisteerde vanaf die tijd haar man in Berg en Bosch en moest daar gelijk met hem stoppen. Daarna is Carla nog totdat ze 72 jaar werd gaan werken bij Bergman Clinics in Bilthoven. Als hobby maakt zij kleding. Het gezin betrok in 1978 de huidige woning aan de Lassuslaan in Bilthoven. Het diamanten huwelijksfeest werd op 20 augustus met familie gevierd in restaurant Vuur in Baarn. Er waren felicitaties namens Koning Willem-Alexander, de commissaris van de Koning en bloemen van de gemeente.

Meer berichten