Jagtlust van bovenaf gezien.
Jagtlust van bovenaf gezien.

De Bilt - Coesfeld per zweefvliegtuig

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

In het kader van 40 jaar stedenband tussen De Bilt en Coesfeld heeft Jan Schets uit Bilthoven op maandag 7 augustus met een zweefvliegtuig een retourvlucht tussen beide plaatsen gevlogen. Schets, die lid is van de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen, had in overleg met het jumelage-comité, dit retourtje Coesfeld in zijn aan het lidmaatschap verbonden programma opgenomen.

Schets: 'Op die dag waren de weersomstandigheden prima voor een lange afstandsvlucht; zon, cumulus wolken, goed zicht en weinig wind. De start was om één uur 's-middags vanaf vliegveld Soesterberg en er werd eerst koers gezet richting Coesfeld. Onder een stapelwolk werd cirkelend omhoog gegaan en vervolgens in een geleidelijke daalvlucht van zo'n 10 tot 20 km naar een volgende wolk, om ook daar weer de thermiek op te pakken'.

Zonne energie
Door de lucht is de afstand van De Bilt naar Coesfeld volgens Schets ongeveer 150 km, waarbij het luchtruim van het halverwege gelegen militair vliegveld Deelen vermeden dient te worden. Voor de heenvlucht werd een zuidelijke route gevolgd via Veenendaal, Elst en Winterswijk en deze duurde ruim twee uur. Boven Coesfeld zijn er luchtfoto's van het centrum gemaakt om daarna in een mooie thermiekbel tot zo'n 1600 meter hoogte te klimmen. Jan Schets: 'In Coesfeld zelf merkten de inwoners er niet veel van; je gaat daar niet even op de koffie. Het vliegtuig is uitgerust met een bedienbare (foto-)camera, dus mijn bezoek is alleen maar vast te leggen door het maken van opnames en die dan later te delen met de Coesfelders. Via de noordelijke route langs Zutphen, Apeldoorn en Amersfoort is er naar De Bilt teruggevlogen om daar het gemeentehuis van bovenaf te fotograferen. Vanaf daar is het maar een paar kilometer terug naar thuisbasis Soesterberg: een mooie vlucht waarbij in vier uur tijd een afstand van zo'n 300 kilometer op zonne-energie werd afgelegd. Daarmee van de vlucht symbolisch mooi samen met het voornemen van het jumelage-comité om duurzame energie te agenderen voor de samenwerking'.

Soesterberg
Vliegveld Soesterberg is sinds het eind van de jaren '40 de standplaats voor de Amsterdamsche Club voor Zweefvliegen. De vereniging heeft ongeveer 200 leden waarvan een tiental uit De Bilt. Er zijn 10 moderne zweefvliegtuigen beschikbaar voor opleidingen en prestatievluchten en daarnaast is er ook een aantal leden, dat een eigen of gezamenlijk zweefvliegtuig heeft. Het vliegen vindt hoofdzakelijk plaats in de weekenden van maart t/m oktober; de wintermaanden worden gebruikt voor inspecties en onderhoud van al het materieel. Leren zweefvliegen is mogelijk vanaf 14 jaar; voor verdere informatie kijk op www.acvz.nl.

Terug, met beide voeten weer terug op Soesterbergse grond.
Niet direct verbonden aan de jumelagevlucht, maar wel actueel is een luchtfoto van de nieuwe tunnel onder het spoor.