Logo vierklank.nl
 Binnenkort vertrekt Piet Hein Wokke voor een jaar naar Lesbos.
Binnenkort vertrekt Piet Hein Wokke voor een jaar naar Lesbos.
Algemeen

Piet Hein Wokke signeert bij Bruna Bilthoven

Revolution is de debuutroman van historicus Piet Hein Wokke. Zaterdag 26 augustus houdt hij in de Bruna winkel aan de Julianalaan in Bilthoven van 16.00 tot 17.00 uur een signeersessie.

door Guus Geebel

Piet Hein Wokke (1985) groeide op in Bilthoven en studeerde geschiedenis in Groningen. Hij richtte zich bij zijn studie vooral op hedendaagse conflicten en de geschiedenis van het Midden-Oosten, beginnend bij genocide in Rwanda in 1994 en vandaar naar Bosnië, Kosovo, Afghanistan, Irak en Syrië. 'Het was vaak heftig maar ik vond het heel interessant. Ik denk dat mensen geschiedenis gaan studeren omdat ze ervan willen leren en omdat ze willen zorgen dat dingen niet nog een keer gebeuren. Op een gegeven moment kom je echter tot de conclusie dat sommige dingen te moeilijk zijn om te voorkomen.' Binnenkort gaat Piet Hein Wokke met zijn vriendin naar Lesbos, waar zij onderzoek gaat doen naar het toekomstperspectief van vluchtelingen en hij aan het vervolg op Revolution gaat werken.

Massamoord
'Ik heb altijd al een boek willen schrijven, maar eind 2013 heb ik besloten om het ook echt te gaan doen. Mijn laatste onderzoek ging over de massamoord in Hama (Syrië). De vader van de huidige president Assad vermoordde daar in 1982 tussen de 25.000 en 40.000 mensen om een eind te maken aan de opstand van de Moslimbroederschap. Toen ik aan het onderzoek begon dacht ik die man was gewoon een nare dictator. Als Syrië een democratie zou zijn, konden dit soort dingen niet gebeuren en zou het een beter land zijn. Ik denk nog steeds dat de massamoord nooit had plaatsgevonden als Syrië een democratie was, maar of het ook een beter land was is de vraag. Syrië heeft een complexe geschiedenis. Veel mensen identificeren zich met hun groep in plaats van met hun land, en de groepen gunnen elkaar vaak het licht in de ogen niet. Ik denk daarom dat Assad in 1982 voor een onmogelijke keuze stond en ik wilde het verhaal van de andere kant vertellen.'

Beledar
Het in het Engels geschreven boek Revolution speelt zich af in het fictieve land Beledar, gelegen tussen Jordanië en Irak. Wie bekend is met de geschiedenis van de regio herkent elementen ervan in het boek. Wanneer het verhaal begint zijn twee jongens, Abdullah en Khalid, net in hun tienerjaren en neemt de jonge emir Jalal de heerschappij van zijn vader over. Abdullah is een straatjongen uit de stad die de kans krijgt om voor koning Jalal te gaan werken. Khalid is een jongere zoon van een min of meer gegoede koopman in een woestijnoase, die met zijn broer in het leger gaat. Maar voordat het zover is moeten beide jongens iemand vermoorden. Jalal is zich ervan bewust dat hij een afstammeling is van de profeet Mohammed, maar weigert te geloven in een God, aangezien de mensheid kortzichtig, egoïstisch en verraderlijk is. Geen God zou volgens hem een ??soort zo maken. De staat Beledar wordt wat moderner onder koning Jalal, maar niet iedereen is daar gelukkig mee. Er ontstaat daarom onvrede binnen de conservatieve samenleving. Op het einde worden zowel het geweten als de moed van Abdullah en Khalid op de proef gesteld.

Uitgeverij
Terwijl Piet Hein Wokke aan het wachten was op reacties van literaire agenten na het afronden van de tweede versie, begon hij de mogelijkheden te onderzoeken om het boek zelf uit te geven. Toen vrienden wilden investeren was de keuze snel gemaakt en samen met zijn broer Diederik zocht hij er nog een paar bij. In 2016 richtten ze Xowox Publishing op en werd Revolution, de debuutroman van Piet Hein Wokke uitgebracht. 'Mijn broer Diederik is directeur van de uitgeverij, ik doe de marketing en een vriend de financiën. De anderen die financiële steun gaven zijn aandeelhouders. Het boek verscheen afgelopen mei in Engeland in de boekhandel en december vorig jaar in Nederland. De oplage is 1200 boeken. Ik heb veel respect gekregen voor andere schrijvers. Als je een boek leest heb je niet in de gaten hoeveel tijd, energie en creativiteit erin gaan zitten.' Voor updates over nieuwe boeken, www.pietheinwokke.com.

Lezersactie
Piet Hein heeft een aantal exemplaren gratis ter beschikking gesteld voor lezers van De Vierklank. Om in aanmerking te komen voor een exemplaar stuurt u een mailtje naar info@vierklank.nl. Onder de inzenders worden de boeken vrijdag 25 augustus verloot waarna ze tijdens de signeersessie af te halen zijn..

Meer berichten