Logo vierklank.nl
 Tom Rickli gaat met veel energie aan de slag bij Nova in het volste vertrouwen te kunnen bijdragen in de verdere ontwikkeling van het team.
Tom Rickli gaat met veel energie aan de slag bij Nova in het volste vertrouwen te kunnen bijdragen in de verdere ontwikkeling van het team.
Sport

Tom Rickli pakt uitdaging aan

Het wordt een uitdagend jaar voor Tom Rickli, de nieuwe trainer van het vlaggenschip van Nova. Gewapend met ruime ervaring in het trainen van jeugdteams ook op topniveau, gaat hij nu aan de slag als hoofdcoach en trainer van Nova in Bilthoven. Een prachtige kans om niet alleen zichzelf maar ook Nova verder te ontwikkelen.

door Kees Diepeveen

Tom Rickli heeft bijna zijn hele leven bij Dalto in Driebergen gespeeld en bij die vereniging vele jeugdteams getraind en gecoached. Nu vindt hij het tijd om een stap te maken. Hij wil zich verder ontwikkelen als trainer/coach bij de volwassenen en de vraag van Nova om daar te komen trainen kwam op een goed moment. Na een aantal gesprekken kwamen trainer en club een verbintenis overeen voor het seizoen 2017-2018. Tom Rickli: 'Ik weet dat Nova een eerste team heeft dat staat. Daar wil ik graag mee aan de slag en het is voor mij een mooie kans om een trainersloopbaan te starten'.

Visie
Dat het trainen van seniorenteams anders is dan het trainen van jeugdteams is Tom Rickli wel duidelijk. 'Het gaat veel meer om het presteren dan bij de jeugd. Je wordt sneller afgerekend op resultaat. Maar ik hoop met mijn aanpak de spelersgroep te prikkelen en iedereen beter te maken om als selectie te kunnen groeien. Belangrijk vind ik daarin spel, plezier en doorzettingsvermogen. Ik ga dat op mijn eigen wijze en vanuit mijn eigen visie doen'. Oud-trainer Wouter van Brenk is heel succesvol geweest bij Nova. Maar Tom Rickli ziet dat niet als een obstakel. 'Hij heeft het heel goed gedaan samen met zijn spelersgroep. Er is veel gewonnen dus er is ook veel vertrouwen. Genoeg vertrouwen om er weer een mooi seizoen van te maken', en voegt daar nog aan toe 'De rol van de coach is van belang maar de spelers moeten presteren'.

Stabiele factor
Het bestuur heeft de nieuwe trainer geen harde eisen voor het seizoen opgelegd. Waar club en trainer naar toe willen werken is: niet degraderen en het hoogst haalbare nastreven. 'Kampioen worden lijkt te hoog gegrepen, maar je weet nooit' aldus de nieuwe trainer. 'Ik heb nog niet met de groep gesproken over een doelstelling voor dit seizoen. Maar een stabiele factor worden in de 1e klasse lijkt mij wel logisch. Na de selectiefase gaan we pas teamdoelstellingen formuleren. De selectie is nog niet op orde. Ik heb bij de heren acht spelers en wil er graag negen hebben. Bij de dames heb ik er 12, daar moeten er dus nog een aantal van afvallen'.

Talentontwikkeling
'Wat mij wel deugd doet is dat er een goed jeugd A1 team is, dat ook vorig jaar kampioen geworden is en eveneens in de 1e klasse speelt. Het is een talentvolle lichting met veel perspectief. Tom vertelt enthousiast verder: 'Talent is niet alleen aanleg. Het begint met de wil om te presteren en om beter te willen worden. Ook doorgaan als je eigenlijk niet meer kunt en het moet tussen je oren goed zitten. Dat ondersteun en stuur ik en stimuleer nadrukkelijk om het beste uit jezelf te halen. Natuurlijk is lengte een voordeel en ook goed kunnen schieten. Of ik mogelijk een A1 speler aan de selectie toevoeg beslis ik samen met de TC'.

Wedstrijdinzicht
Tom Rickli is heel eerlijk en duidelijk: 'Ik moet nog veel leren, maar neem ook veel mee. Ik ga er open in. Hecht aan goed contact met spelers, trainers en TC en spar daarmee graag over visies. Dat ben ik gewend vanuit mijn oude vereniging. Ik ben een trainer, die veel wedstrijdinzicht heeft en die kan genieten wanneer spelers de tactiek goed uitvoeren. Ik luister goed naar mijn omgeving en laat dat meewegen in mijn beslissingen. Bij de jeugd vind ik goed contact erg belangrijk. Dat leidt er vaak toe dat ze een stapje harder willen zetten voor het team'.

Meer berichten