Logo vierklank.nl
 Andreas is de nieuwe trainer van Dos.
Andreas is de nieuwe trainer van Dos.
Sport

Andreas van Grootheest voelt zich bij DOS op zijn plek

Waar de meeste trainers bij een nieuwe vereniging een eenjarige verbintenis aangaan om eerst maar eens te ervaren of club en trainer bij elkaar passen, heeft Andreas van Grootheest met korfbalvereniging DOS Westbroek een contract voor twee jaar afgesloten met een optie voor een derde jaar. Duidelijk dat er wederzijds vertrouwen is tussen beide partijen.

door Kees Diepeveen

'Om te bouwen en de vruchten te plukken is één jaar te weinig. Daar heb je zeker twee tot drie jaar voor nodig' zegt Andreas van Grootheest heel overtuigend. 'er staat bij DOS een jonge en heel talentvolle groep die zeker nog 3 tot 5 jaar of langer mee gaat. Mijn intentie is dan ook om mij voor langere tijd aan deze groep te verbinden omdat ik heil zie in de verdere ontwikkeling van dit team'.

Dromen
Aan het woord is Andreas van Grootheest. De nieuwe trainer van succesvereniging DOS is heel duidelijk over de wijze waarop hij denkt het succes te kunnen continueren en mogelijk uit te bouwen. 'Je moet wel realistisch zijn over de mogelijkheden van de groep maar we moeten wel blijven dromen'. Van het bestuur heeft hij de taak meegekregen om van het team een volwaardige Overgangsklasser te maken. Maar deze trainer wil eruit halen wat erin zit. Hij doet dat onder andere door met de groep in gesprek te gaan en vragen neer te leggen als: wat verwachten we, gaan we vol door, hoe zien jullie dat voor je en zit er nog rek in de groep. Maar ook : waar droom je als speler nu nog van. 'Ik hoop dat ze van mooie dingen dromen. Optie is om daaraan te werken en vervolgens komen tot reële doelstellingen.'

Weinig teleurstellingen
Andreas van Grootheest is een man met veel ervaring die het van belang acht om voortdurend in contact te blijven met zijn groep. 'Het is best een spannende vraag om het met elkaar te hebben over waar de top van de groep ligt. Top is niet alleen de positie op de ranglijst, maar juist ook het verbeteren van de kwaliteit van je eigen spel" Ik benadruk dit altijd, omdat juist bij doelstellingen altijd aan de ranglijst gedacht wordt, terwijl ik als trainer me vooral richt op waar we zelf controle over hebben: hoe we willen en kunnen spelen.

Dus inhoudelijk beter worden en dat omzetten in het winnen van wedstrijden. Na de uiterst succesvolle periode met Steven Brink zullen de aankomende twee tot drie jaar anders zijn. Er is in die trainersperiode maar één thuiswedstrijd verloren. Dus veel succes en weinig teleurstellingen. Die zullen zeker komen en dan zal blijken wat de groep echt waard is'.

Prikkelen
Duidelijke ideeën over verdere ontwikkeling heeft deze nieuwe trainer absoluut. 'Mijn grote kracht zit vooral in de inhoud. Ik heb veel verstand van korfbal en heb een heel duidelijk idee over hoe ik wil gaan spelen. Ik ben benieuwd wat de groep hiervan vindt en of ik ze hiermee kan prikkelen. De spelers moeten wel zelf bewust zijn van wat ze doen en geloven in het plan dat we voor ogen hebben.

Resultaat is een gevolg hiervan. Voor mij is ook belangrijk dat ik plezier heb in wat ik doe, dan ga ik met ziel en zaligheid aan het werk om deze groep beter te maken. Ik heb op dit moment en vrij optimistisch beeld en sluit niet uit dat we een stap naar boven kunnen maken', aldus Andreas.

Talentontwikkeling
DOS heeft op dit moment niet veel meer dan zes jeugdteams. Andreas 'Het is niet vanzelfsprekend om de jeugd op hetzelfde niveau te krijgen. Met minder aantal teams heb je ook een minder aantal spelers' aldus de nieuwe trainer 'maar ik ga wel kijken bij de jeugd of ik DOS tools kan bieden om groei te realiseren. Er moeten in elk geval goede trainers zijn die weten hoe ze mensen beter maken. Daarom is investeren in jeugdtrainers heel belangrijk. Talentontwikkeling vindt immers plaats in de omgeving die de trainer creëert. Maar de huidige selectie is de jeugd van een paar jaar geleden en die groep gaat nog heel lang mee'.

Leicester City
'Als ik aan spelers vraag hoe groot het dorp is krijg ik als antwoord: 10 straten en 1000 inwoners. De meeste met Westbroek vergelijkbare clubs spelen op 3e klasse niveau. DOS zit daar vier niveaus boven. Buitengewoon. Ik vergelijk het wel eens met Leicester City uit de Premier League die vorig jaar kampioen werd in Engeland. Zo is het hier ook: bijna onmogelijk maar het gebeurt wel. Dat bedoel ik met dromen waar maken' besluit de nieuwe trainer.

De competitie op het veld in de Hoofdklasse begint al over twee weken. Dus heeft het team maar drie weken voorbereiding. Het avontuur in de Overgangsklasse zaal begint in november. Aan het enthousiasme van de nieuwe trainer Andreas van Grootheest zal het niet liggen. Hij kijkt met erg veel plezier uit naar de samenwerking met zijn nieuwe vereniging.


 

Meer berichten