Logo vierklank.nl
 Carla Westeneng met haar boek vol ervaringsverhalen uit haar vakgebied.
Carla Westeneng met haar boek vol ervaringsverhalen uit haar vakgebied.
Algemeen

Een verpleegkundige vertelt

'Iets betekenen voor anderen ligt mij aan het hart. Ik kan er niet tegen als mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Naast verpleegkundige heb ik ook inspiratie gekregen om een boek te schrijven'. Carla Westeneng riep al een tijdje: 'Oh wat maakt een verpleegkundige veel mee. Hier moet eigenlijk een boek over geschreven worden. Maar niemand die het deed. Tot ik dacht. Weet je wat, ik ga het zelf doen'.

door Henk van de Bunt

Wat is het voor boek? Carla: 'Het is vooral een ervaringsboek. Ik werk nu 15 jaar op een afdeling 'Niet aangeboren hersenletsel', waar mensen klinisch revalideren. Hersenletsel dat niet 'aangeboren' is. Problemen met het brein, ontstaan door een bloeding, ongeluk, tumor, bijna verdrinking of ziekte. In het boek staan ervaringen opgeschreven die ik mee gemaakt het. In eerste instantie heb ik het als herinneringsboek geschreven. Maar toen ik er mee bezig was bleek dat anderen het ook graag wilden hebben. Dus heb ik het breder gemaakt. Een inkijkje in mijn werk. Met hier en daar een kleine medische achtergrond. Ook vindt men er tips en adviezen in. Het boek telt zo'n 112 bladzijdes. Eenvoudig geschreven. Iedereen kan het lezen'.

Tekort
Met het boek en de aandacht ervoor wil Carla in de eerste plaats aandacht vragen voor de Zorg: 'De zorg waarbij verzorgenden worden omgeschoold tot verpleegkundigen. De zorg wordt complexer en de kwaliteit van zorg moet goed zijn. Natuurlijk zijn HBO-ers belangrijk. Zij zijn nodig voor specialistische zorg, coördinatie en overstijgende taken. Maar minstens even belangrijk zijn mensen die aandacht, liefde en verzorging geven. En de kunst verstaan om te luisteren. Die een troostend woord bieden op het moment dat het leven zijn rauwe kant laat zien. Maar wat wil het geval? Er is geen verpleegkundige meer te krijgen. Er is een groot personeelstekort. De verzorgende, waarvoor scholing geen optie was, wordt gemist: volgens mij een gemiste kans. Mensen krijgen nu een brief met het verzoek om weer terug te komen om zo het personeelstekort op te vullen'.

Oproep
Carla wil een oproep doen: 'Ligt je hart in de zorg? We staan te springen om mensen in de zorg. Ben je zorgzaam, houd je van aanpakken, ben je leergierig, heb je verpleegkundig inzicht en wil je verantwoordelijkheid nemen; Wij zoeken je. Nog geen opleiding? Schrijf je in. Zorgdragen voor mensen die het nodig hebben is immers belangrijk. Je zult maar afhankelijk van zorg zijn en er is niemand om je te helpen? Mail voor contact (ook over het boek) naar Keesencarla@solcon.nl of stuur een app naar 06 25463095.

Meer berichten