Ruben van Beest vindt vooral het hakken erg leuk.
Ruben van Beest vindt vooral het hakken erg leuk.

Op het grensvlak van sport en vermaak

Algemeen Activiteiten

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 19 en zondag 20 augustus vindt in de Kuil van Drakensteijn in Lage Vuursche voor de 31e keer het Houthakkersfeest plaats. Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij het speedcarven, houthakwedstrijden, NK sculptuurzagen, diverse demonstraties en natuurlijk is ook er vertier voor de jongste bezoekers.

Iedereen die graag in de natuur vertoeft, zal zich snel thuisvoelen op het Houthakkersfeest. Over het hele terrein staan zo'n honderd stands met voor ieder wat wils: een hobby- en kunstmarkt, doorlopende demonstraties en activiteiten van de brandweer Baarn, boomverzorging, linedancing, de jachthoornblaasgroep Eemland, optredens van het Soester Knollenkoor, Jack Russel Races en demo's van reddingshonden.

Wedstrijden
Een belangrijk onderdeel zijn de diverse onderlinge wedstrijden, zoals het NK Carving, waarbij een publieks- en een vakjury hun oordeel vellen over twee kunstwerken, gezaagd door de diverse deelnemers. Ieder van hen krijgt twee stamstukken toegewezen. Voor één stamstuk krijgen de deelnemers enige uren de tijd om een mooi kunstwerk te maken, voor het andere stamstuk krijgt de deelnemer slechts een half uur de tijd, het zogenaamde speedcarven.

Nieuw dit jaar is dat op beide dagen, zowel zaterdag als zondag, houthakkerswedstrijden op stapel staan. Houthakken is inmiddels ook uitgegroeid tot een activiteit die zich op het grensvlak van sport en vermaak beweegt. Lokaal, nationaal en internationaal worden houthakwedstrijden georganiseerd, veelal aangeduid als bosarbeid-wedstrijden of timber-sports. Twee van die houthakkers komen uit deze gemeente (De Bilt), Jochem van de Bunt uit Westbroek en Ruben van Beest uit Maartensdijk.

Conditie
Zoals te verwachten was zitten beide heren al langere tijd in deze business. 'Een kantoorbaan is niets voor mij, dus het was allang duidelijk dat ik in het groen zou terechtkomen', vertelt Van de Bunt. Na mijn middelbare school ben ik naar Velp vertrokken, om daar de middelbare bosbouwschool te gaan doen. Uiteindelijk ben ik in het hoveniersvak terechtgekomen. Ik doe al diverse jaren mee met de wedstrijden op het Houthakkersfeest en ben al eens 2e geworden en twee keer derde'. Ieder jaar verschillen de wedstrijdonderdelen iets, maar de meeste onderdelen blijven hetzelfde, zoals het houthakken. Na diverse rondes verschijnen de beste vier in de finale.

Strategie
Van de Bunt: 'Ook voor dit jaar heb ik geen eigen strategie en getraind heb ik ook niet. Ik ga er gewoon vol voor en zie wel waar het schip strandt. Natuurlijk hoop ik wel in de finale te komen, maar dit is niet mijn belangrijkste drijfveer'. Ook Ruben van Beest, hovenier uit Maartensdijk heeft niet getraind voor de komende wedstrijden. 'Het leukst aan de deze dag vind ik het 'hakken', vertelt Van Beest. Hij vervolgt: 'Ik heb pas drie keer meegedaan en mijn hoogste notering was de elfde plaats. Mijn conditie is in ieder geval prima en dat is een belangrijke factor binnen het houthakken. Dit jaar ga ik dus voor een hogere plek, alhoewel meedoen voor mij belangrijker is'. Voor meer informatie over het Houthakkersfeest: www.houthakkersfeest.nl

Jochem van de Bunt doet mee met zijn eigen wedstrijdbijl.